Vuorohoito on kaupungin erityispalvelua, johon ovat oikeutettuja vuorotyötä tekevien huoltajien lapset.
Ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa voidaan erityisin perustein järjestää tarvittaessa myös huoltajan opiskelun vuoksi (esimerkiksi opiskeluun liittyvä työharjoittelu). Vuorohoito on iltaisin, öisin, viikonloppuisin, arki- ja juhlapyhinä annettavaa varhaiskasvatusta.
Koskenkylän päiväkoti on avoinna ympäri vuorokauden, tarvittaessa jokaisena päivänä. Juhannuksena ja jouluna noudatetaan poikkeuksellisia aukioloaikoja.
Vuorohoitoa ja yöhoitoa tarjotaan
Yörauhan vuoksi yöhoitoa tarvitsevat lapset tuodaan klo 21 mennessä ja lapset, jotka eivät jää yöhoitoon, tulee pääsääntöisesti hakea klo 22 mennessä. Aamuisin lapsia otetaan vastaan klo 5.30 alkaen. Poikkeavista hoitoajoista neuvotellaan perhekohtaisesti varhaiskasvatusyksikön johtajan kanssa.
Ruukin päiväkoti on avoinna arkisin ja viikonloppuisin tarvittaessa klo 5.30-22.00 (ei arki- ja juhlapyhinä).
Tesjoen päiväkoti on avoinna arkisin tarvittaessa klo 5.30–22.
Tutustuminen vuorohoitoryhmään on ensiarvoisen tärkeää lapselle, joten siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Vuorohoidon aloittamisvaiheessa järjestämme jokaiselle huoltajalle tapaamisen, jossa työntekijä käy huoltajien kanssa läpi vuorohoitoon liittyviä asioita. Samalla saamme tärkeää tietoa lapsesta ja hänen tottumuksistaan. Toivomme, että perheet kertovat meille odotuksiaan, toiveitaan ja mieltä askarruttavista asioista hoitosuhteen alkaessa. Tämän tapaamisen jälkeen perheen lapset / lapsi aloittavat huoltajan kanssa tutustumisjakson vuorohoitoryhmässä.
Myös vuorohoidossa toimivassa varhaiskasvatuksessa toiminta suunnitellaan siten, että se edistää lapsen kokonaisvaltaista kehitystä lapsen lähtökohdat huomioon ottaen. Lapsen epäsäännölliset läsnäoloajat ja henkilökunnan työvuorojen vaihtuvuus vaativat tarkkaa suunnittelua toiminnan sisällöllisen laadun takaamiseksi. Avoin yhteistyö huoltajien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan välillä, yhteinen tavoitteiden asettaminen ja säännöllinen seuraaminen on välttämätöntä.
Lapsen tuen tarve ja tuen järjestäminen tuovat omat haasteensa vuorohoidossa, koska vuorovaikutussuhteita ja -tilanteita on paljon ja ryhmätilanteet ovat muuttuvia. Perheen kokonaistilanne sekä lapsen yksilöllinen tuen tarve arvioidaan ja suunnitellaan tarkasti yhdessä huoltajien ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa.
Vuorohoitopäiväkodin aukioloaika määräytyy huoltajien etukäteen varaamien läsnäoloaikojen perusteella. Kun varhaiskasvatuksessa keskitetään yksiköitä, esimerkiksi heinäkuussa ja joulun ja uudenvuoden välipäivinä, vuorohoidolle määrätään yksikkö, jossa vuorohoitoa järjestetään.
Lapsen läsnäoloajat ovat mahdollisimman lyhyet ja molempien huoltajien työajat huomioidaan. Huoltajien yövuoron jälkeen lapsi voi olla varhaiskasvatuksessa myös huoltajien nukkumisajan aikana, enintään klo 15 saakka. Lapselle mahdollistetaan kaksi vapaapäivää viikossa.
Varhaiskasvatusajat ilmoitetaan CGI Vesa -palvelun kautta viimeistään sunnuntaina klo 23.59 mennessä kaksi viikkoa ennen varsinaista tarvetta.
Henkilökunnan työvuorolista laaditaan kaksi viikkoa etukäteen ja se on vahvistettava viimeistään viikkoa etukäteen, joten myös vuorohoitoajat on oltava tiedossa hyvissä ajoin. Ilmoitetuista läsnäoloajoista pyritään pitämään kiinni. Jos tulee pakottava tarve muuttaa ilmoitettua aikaa, siitä tulee ilmoittaa välittömästi oman yksikön henkilökunnalle. Äkillisissä lisääntyneen vuorohoidon tarpeissa vuorohoidon järjestämistä ei aina voida taata.
Lapsen vuoronhoidon tarvetta kartoitetaan ja seurataan säännöllisesti. Jos vuorohoidon osalta ilmenee väärinkäyttöä, varhaiskasvatusyksikön johtajalla on oikeus selvittää työvuorot työnantajalta.
Ateriat tarjotaan seuraavasti:
Aamupala noin klo 8Lounas noin klo 11Välipala noin klo 14Päivällinen tarjotaan niille lapsille, joiden läsnäolo ylittää klo 18Iltapala tarjotaan niille lapsille, joiden läsnäolo ylittää klo 20
Maksut määritellään varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaissa. Erillistä maksua ei peritä vuoro- ja yöhoidon tarpeesta.
Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille voidaan harkinnanvaraisesti tarjota vuorohoitoa, mikäli se varhaiskasvatusikäisten lasten sijoitusten jälkeen on mahdollista. Vuorohoidon tarjoaminen kouluikäiselle ei saa aiheuttaa lisäkustannuksia varhaiskasvatukselle, ja se pitää pystyä järjestämään nykyresurssien puitteissa. Käytännössä koululainen ei saa vuorohoitopaikkaa, jos vuorohoidon järjestämisestä aiheutuu ylimääräisiä kuluja kaupungille. Koululaisen vuorohoitosuhde voidaan myös irtisanoa kesken kaiken, mikäli subjektiiviseen varhaiskasvatukseen oikeutettujen lasten lukumäärä lisääntyisi niin, ettei olemassa olevilla resursseilla voi toimintaa enää järjestää. Näissä tilanteissa noudatetaan kahden viikon irtisanomisaikaa.
Subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen loppuu lapsen siirtyessä perusopetukseen, ja tarvittaessa uutta vuorohoitopaikkaa tulee hakea erikseen CGI Vesa -palvelun kautta. Vuorohoitopaikasta peritään varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukainen maksu. Vuorohoito on mahdollista koululaisille arkisin klo 17-8 sekä tarpeen mukaan viikonloppuisin. Perhe vastaa lasten kuljettamisesta.