Skiftomsorg är stadens specialtjänst, till vilken barnen till sådana vårdnadshavare som gör arbete i skift är berättigade.
Kvälls-, natt- och veckoslutsomsorg kan med särskilda motiveringar ordnas vid behov även om en vårdnadshavare studerar (till exempel studierelaterad arbetspraktik). Skiftomsorg är småbarnspedagogik som ordnas på kvällstid, nattetid, veckoslut, söckenhelger och andra helger.
Forsby daghem är öppet dygnet runt varje dag vid behov. Avvikande öppettider iakttas vid midsommar och jul.
Skift- och nattomsorg erbjuds
För nattrons skull ska barn som behöver nattomsorg anlända senast kl. 21 och barn som inte blir kvar för nattomsorg avhämtas i regel senast kl. 22. Om morgnarna tas barn emot från och med kl. 5.30. Om avvikande omsorgstider diskuteras det familjespecifikt med enhetsledaren inom småbarnspedagogik.
Ruukin päiväkoti är öppet vid behov vardagar och veckoslut kl. 5.30-22.
Tessjö daghem är öppet på vardagar vid behov kl. 5.30–22.
Att bekanta sig med skiftomsorgsgruppen är ytterst viktigt för barnet. Det lönar det sig att reservera tillräckligt med tid för det. Innan barnet börjar, ordnar vi ett möte för varje vårdnadshavare, där personalen går igenom frågor som anknyter till skiftomsorgen. På samma gång får vi viktig information om barnet och hens vanor. Vi önskar att familjerna vid inledningsskedet berättar för oss om sina förväntningar, önskemål och andra frågor som de går och grubblar på. Efter detta möte inleder familjens barn tillsammans med vårdnadshavaren en inskolningsperiod i skiftomsorgsgruppen.
Även verksamheten i skiftomsorgen planeras så, att den främjar barnets helhetsmässiga utveckling med beaktande av barnets utgångsläge. Barnets oregelbundna närvarotider och personalens skiftande arbetstider kräver en noggrann planering för att kunna garantera en verksamhet av hög kvalitet . Ett öppet samarbete mellan vårdnadshavarna och personalen inom småbarnspedagogiken, att ställa upp gemensamma mål och en regelbunden uppföljning är nödvändigt.
Barnets behov av stöd och ordnandet av stöd kan vara utmanande i skiftomsorgen, för att situationer för växelverkan är många, med flera olika personer, och gruppsituationerna är föränderliga. Familjens helhetssituation och barnets personliga behov av stöd bedöms och planeras noggrant tillsammans med vårdnadshavarna och, vid behov, med andra sakkunniga.
Skiftomsorgsdaghemmets öppettider bestäms enligt de omsorgstider som vårdnadshavarna bokat i förväg. Då man inom småbarnspedagogiken centraliserar enheter till, exempel i juli och dagarna mellan jul och nyår, bestäms för skiftomsorgen den enhet där omsorgen ordnas.
Barnets omsorgstider är så korta som möjligt och bägge vårdnadshavares arbetstider beaktas. Efter vårdnadshavarnas nattskift kan barnet även vara inom småbarnspedagogiken under den tid som vårdnadshavarna sover, högst till kl. 15. Man gör det möjligt för barnet att få två lediga dagar per vecka.
Vårdtiderna meddelas på tjänsten CGI Vesa senast söndag kl. 23.59, två veckor innan omsorgsbehovet.
Listan över personalens arbetsskift uppgörs två veckor i förväg och den ska bekräftas senast en vecka i förväg, det vill säga omsorgstiderna måste också vara kända i god tid. Sträva efter att hålla fast vid de omsorgstider som ni meddelat. Ifall det uppkommer ett tvingande behov att ändra den omsorgstid som ni meddelat, kontakta omedelbart den egna enhetens personal. Omsorg kan inte alltid garanteras i plötsliga fall av ökat omsorgsbehov.
Behovet av skiftomsorg kartläggs och följs upp regelbundet. Enhetsledaren inom småbarnspedagagogik har rätt att vid behov kontakta arbetsgivaren om arbetsskiften, ifall det framkommer missbruk vad gäller skiftomsorg.
Måltider erbjuds enligt följande:
Frukost ca kl. 8Lunch ca kl. 11Mellanmål ca kl. 14Middag erbjuds till de barn vars omsorgstid överskrider kl. 18Ett kvällsmål erbjuds till de barn vars omsorgstid överskrider kl. 20
Avgifterna preciseras i lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken. Separata avgifter tas inte ut för behovet av skift- och nattomsorg.
För elever i årskurserna ett och två kan enligt prövning erbjudas skiftomsorg om det är möjligt efter att barnen under skolåldern har fått en plats inom småbarnspedagogikens skiftomsorg. Att ordna skiftomsorg för barn i skolåldern får inte orsaka extra kostnader för småbarnspedagogiken, och man ska kunna ordna skiftomsorgen inom ramen för de nuvarande resurserna. I praktiken får en skolelev inte en skiftomsorgsplats om ordnandet av skiftomsorgen orsakar extra kostnader för staden. Skolelevens vårdförhållande kan också sägas upp mitt i vårdperioden om antalet barn som har rätt till subjektiv småbarnspedagogik ökar, så att man inte klarar av att ordna verksamheten med de nuvarande resurserna. Uppsägningstiden är i sådana situationer två veckor.
Den subjektiva rätten till småbarnspedagogik upphör när barnet övergår till den grundläggande utbildningen. Man ska, vid behov av skiftomsorg, ansöka separat om en ny plats inom småbarnspedagogiken via tjänsten CGI Vesa. För skiftomsorgsplatsen tas ut en avgift i enlighet med lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogik. Skolelever kan erbjudas skiftomsorg vardagar kl. 17-8 och vid behov på veckoslut. Familjen svarar för transporten av barnet.