Svenska veckan 2024 i Lovisa: språkkafé, guidningar och levande 1600-tals historia

Svenska veckan firas i Lovisa 3–7.11.2024 med ett mångsidigt kulturprogram. På programmet står övande av svenska vid en kaffekopp, avgiftsfria guidade rundvandringar och besök av soldater från Gustav II Adolfs tid på Lovisa stads museum.

Svenska veckan i Lovisa börjar redan söndag 3.11.2024 med en Svenska dagens fest i Byagården på Sarfsalö. Det blir kaffebjudning, musik och trevlig samvaro. Tal av Nina Björkman-Nystén under rubriken Översättning vidgar vyer. Tillställningen är öppen för alla intresserade.

Lovisa Guider rf erbjuder avgiftsfria guidade rundvandringar för allmänheten under veckan. Guidningarna förverkligas med stöd av Folktinget. Måndag 4.11 kan vi vandra med tyskfödda Lovisaguiden Ute Kehrs till hennes smultronställe i Lovisa. Ta på bekväma skor och klä dig enligt väder. Start från Lovisa torg klockan 14. Vandringen tar cirka en timme.

På svenska dagen onsdag 6.11.2024 får studerande i Lovisa Gymnasium tillika med andra intresserade bekanta sig med sevärdheter och personhistoria i Lovisa centrum under guidningen Stenarna berättar. Den guidade turen, som leds av Birgit Hietala, startar från Lovisa kyrka klockan 10.30 och tar ungefär en och en halv timme.

Lovisa huvudbibliotek ordnar onsdag 6.11.2024 klockan 11–13 ett språkcafé dit du är välkommen att fika och prata på svenska. Språkkaféet är ett lågtröskelevenemang och det spelar ingen roll om dina språkkunskaper är rostiga eller om du bara kan lite av språket. Vi bjuder på kaffe, bulle och trevligt sällskap. Kom gärna med, vi lär oss tillsammans!

Pikar och svartkrut vid museet

Svenska dagen till ära dyker vi tillbaka ända till den svenska tiden vid Lovisa stads museum onsdag 6.11.2024. Levande historia-gruppen Gustavus Adolphus Rex Sueciae, GARS, kommer på besök med soldater från Gustav II Adolfs tid från 1630-talet och slår upp läger utanför museet med manövrar och demonstrationer av redskap, vapen och militärt lägerliv under 1600-talet. 

Det tvåspråkiga evenemanget är öppet klockan 13–19. Museet har fritt inträde hela dagen. Klockan 16.30 visar och berättar museiintendent Ulrika Rosendahl hur Lovisa såg ut under svenska tiden. Vi avslutar med att höja en skål för svenska dagen och bjuder på musik med Mirella Pendolin. 

På torsdagen 7.11.2024 klockan 12–14 kan du öva dina kunskaper i svenska i trevligt sällskap över en kopp kaffe i Kompanjonskapshuset Hörnan. Arrangör är Lovisa Föreningar rf.

Förbudslagen och spritsmugglingen är temat för den guidade rundvandringen som startar från Skeppsbron 7.11.2024 klockan 16. Under rundvandringen, som tar cirka en timme, får vi höra historier från förbudslagens tider med guiden Britt-Lis Henriksson-Sederholm.

I Lovisa är det stadens kulturtjänster som koordinerar veckans program både för allmänheten och för olika skol- och språkgrupper. I år gästar Teater Taimine Lovisa med föreställningen Skvaller i Tessjö skola och stand-up komikern Mikael ”Gusse” Andersson uppträder inför svensk- och finsktalande ungdomar i Lovisa Gymnasium.

Svenska veckan är Svenskfinlands största kulturevenemang som firas årligen i november i samband med Svenska dagen 6.11. Under veckan erbjuds mycket kulturprogram på svenska runtom i Finland. En del av programmen kan man ta del av digitalt.

Folktinget är koordinator för hela Svenska veckan och arrangör för den stora Svenska dagen-festen som i år går av stapeln i Konstfabriken i Borgå.

Mer information om Svenska veckans program på Folktingets webbplats
Länk till Svenska veckans digitala program