Rosk’n Roll meddelar: Sortera och trädgårdsavfallet kommer till nytta

I samband med höstens trädgårdssysslor blir det ofta växtavfall över som man vill bli av med. Behändigast går det om man själv kan flisa grenarna och kompostera krattavfallet som sedan blir till nytta på den egna gården. Det går också att föra trädgårdsavfall till Rosk’n Rolls avfallsstationer.

Det lönar sig att sortera trädgårdsavfallet omsorgsfullt eftersom största delen av hushållens sorterade trädgårdsavfall då tas emot avgiftsfritt. När man sorterar redan hemma löper besöket på avfallsstationen smidigt. På en del av de mindre avfallsstationerna är mängden trädgårdsavfall som tas emot begränsad. Det lönar sig att kontrollera den egna avfallsstationens uppgifter på Rosk’n Rolls webbplats.

Till krattavfallet som tas emot på avfallsstationen sorteras

  • blad och barr från träd och buskar
  • gräs, blomdelar
  • hö och halm.

På avfallsstationen ska krattavfallet tömmas ur säckar och balar. Det får inte finnas skräp, vass, grenar, äpplen eller invasiva växter bland krattavfallet.

Den rätta platsen för invasiva växter, såsom utblommad jättebalsamin, är i blandavfallet packade i en sopsäck.

Krattavfallet samt separat sorterade och packade invasiva växter tas emot avgiftsfritt på avfallsstationerna. Det mottagna krattavfallet komposteras och används i markarbeten på deponierna.

Även kvistar och grenar är avgiftsfritt avfall. Hit sorteras

  • grenar från träd och buskar
  • vedväxter
  • trädstammar.

Det får varken finnas stubbar eller rötter och inte heller äpplen eller krattavfall bland kvistarna och grenarna.

Kvistarna och grenarna som förs till avfallsstationen krossas eller flisas och transporteras till värmeverk för att utnyttjas som energi.

Stubbar och rötter är alltid avgiftsbelagt avfall. De tas skilt emot på Karis avfallsstation, Munka avfallsstation i Lojo, på Vichtis avfallsstation samt på Sibbo avfallsstation och på Domargård avfallsstation i Borgå. På de övriga avfallsstationerna tas stubbar och rötter emot som brännbart blandavfall till blandavfallspris.

Det är förbjudet att föra trädgårdsavfall till allmänna parkområden eller för på någon annans marker utan lov. Invsiva växter sprids enkelt från högar med kvistar och krattavfall och påverka också områdets trivsel.