Resultaten av kollektivtrafikenkäten i Lovisa: Förbättrade förbindelser och tidtabeller önskas


Lovisa stad genomförde en enkät angående kollektivtrafiken 30.4–15.5.2024. Enkäten besvarades av 226 invånare. Enkäten syftade till att reda ut nuläget för kollektivtrafiken och samla information om invånarnas behov och önskemål.

De viktigaste resultaten av enkäten:

  • Demografiska uppgifter: Största delen av dem som besvarade enkäten var över 35 år gamla och kvinnor. Flest svar inkom från Lovisa centrum (42 %), Forsby (16 %) och Valkom (12 %).
  • Användning av kollektivtrafik: 39 % av dem som besvarade enkäten använder kollektivtrafik mer sällan än en gång i månaden. 11,5 % använder kollektrafik dagligen eller nästan dagligen, 15,9 % varje vecka.
  • Ändamål: Kollektivtrafik används huvudsakligen för att uträtta ärenden (46 %) och ta sig till evene­mang (37 %). 32 % av dem som besvarade enkäten använder kollektivtrafik för att ta sig till jobbet.
  • Destinationer: Mest reser man till huvudstadsregionen, inom Lovisa och tredje mest till Borgå.

Respons och önskemål om förbättringar:

  • Problem i tillgängligheten: 88 % av dem som besvarade enkäten anser att det finns dålig tillgång på kollektivtrafik. 90 % meddelade att de skulle använda kollektivtrafik mer om det fanns fler tillgängliga bussturer.
  • Busstursfrekvens och tidtabeller: 86 % av dem som svarade på enkäten skulle använda kollektivtrafik i större utsträckning om det gick bussturer oftare. 82 % önskade lämpligare tidtabeller.
  • Önskemål och kommentarer: I den skriftliga responsen önskades bland annat transporter från centrum till hållplatsen vid motorvägspåfarten, kvälls- och nattbussturer från Helsingfors till Lovisa och bättre informering om kollektivtrafikens tidtabeller och rutter.

Stadens åtgärder

Lovisa stad tackar alla som svarade på enkäten för den värdefulla responsen. Resultaten av Lovisas kollektivtrafikenkät och de önskemål som kommit fram förmedlas också till Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland, som ansvarar för kollektivtrafiken över kommungränserna. Responsen från invånarna är en viktig del av utvecklingen av trafikservicen.

Staden fortsätter att utveckla lokaltrafiken framför allt i slutet av året genom de nya avtal som ska konkurrensutsättas. Det är ett utmärkt tillfälle att beakta resultaten av enkäten och förbättra den lokala trafikservicen i enlighet med invånarnas önskemål och behov.

Mer information och kontaktuppgifter:

För mer information om enkäten och utvecklandet av kollektivtrafiken kontakta Lovisa stads koordinator för näringslivstjänster Mari Kubin-Vidgren (mari.kubin-vidgren@loviisa.fi)

Delta och påverka också i fortsättningen – tillsammans gör vi Lovisa till en bättre plats att bo och röra sig på!

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur