Nu säger kommuninvånarna sitt om bibliotekslokaler och behov

Projektplanerare Jaana Laaksonen har gått ut bland folket runtom i Lovisa, och invånarna har sagt sitt. Det finns höga förväntningar på det nya biblioteket – och önskningarna går i linje med de förändringar som nutidens bibliotek håller på att gå igenom.

Jaana Laaksonen

Invånarnas önskemål har samlats in via ungdomsbilen och genom olika evenemang runtom i Lovisa. Det har lönat sig att gå ut bland människorna, eftersom en väldigt stor mängd nyttiga data har samlats in.

– I diskussionerna har deltagit såväl människor som använder bibliotekets tjänster som människor som ännu inte gör det. Ett intressant budskap som kom från människor i väldigt olika ålder var en önskan om att det också skulle finnas en öppen, ”vardagsrumsliknande” lokal i det nya biblioteket, berättar Jaana Laaksonen.

Lovisaborna verkar tycka att ett trivsamt bibliotek är en plats där det finns olika slags lokaler för olika människors behov, både öppna och mindre lokaler.

– Det önskades aktiva och passiva lokaler och också egna lokaler för ungdomar, där man till exempel kan spela spel.

Mångahanda behov och önskemål

Jaana Laaksonen anser att det är bra att behovskartläggningen lyft fram invånarnas mångahanda önskemål om bibliotekslokalerna och deras tjänster.

– Kartläggningen utgör en bra startpunkt för planeringen av det nya biblioteket och garanterar en hög användningsgrad och nöjda användare. På basis av enkäterna finns det ett uppenbart behov av lokaler med många användningsmöjligheter. Människor hoppas att det skulle finnas lokaler i biblioteket där man skulle kunna ordna olika slags evenemang, konserter, författarbesök, diskussionsmöten och utställningar.

Det önskades olika slags lokaler för möten, eget arbete, distansarbete, studier och verkstadsarbete samt till exempel för utskrivning av stora bilder.

Lovisaborna vill också att den lokala historien ska synas i bibliotekets utformning på något sätt, även om byggnaden skulle vara väldigt modern.

Som exempel nämndes fotografiutställningar och att människonärheten, byarna och den marina miljön i vår stad skulle vara närvarande.

– Invånarna framförde också önskemål om att bibliotekets utlåningssortiment skulle utvidgas så att man kunde låna till exempel symaskiner, borrmaskiner, fuktighetsmätare, supbrädor och olika slags hjälpmedel på biblioteket.

Snöskor, motionsredskap, skräpplockare och spel finns redan nu att låna på Lovisa bibliotek.

Men nog vill Lovisaborna enligt kartläggningen också ha böcker, läsesal och andra traditionella bibliotekstjänster.

– I sin helhet återspeglar resultaten av enkäten den pågående diversifieringen av biblioteksanvändningen och bibliotekstjänsterna. Det nya biblioteket kommer att vara mer än ett traditionellt bibliotek, i biblioteket ska det finnas såväl tysta lokaler som aktivitetslokaler. Biblioteket kunde beskrivas som en kombination av ett vardagsrum för hela byn, kulturhus och bibliotek, säger Jaana Laaksonen.

Färden fortsätter på nätet och genom verkstäder

I anknytning till projektet Biblioteket nu! kommer en webbenkät som är riktad till alla att öppnas 1.10. Enkäten kommer att vara öppen till 17.10.

Om du ännu inte har framfört dina önskemål, kan du nu skicka in dem på webben. Du behöver inte vara biblioteksanvändare för att besvara enkäten.

Det kommer att publiceras en länk till enkäten på stadens webbplats och på stadens och bibliotekets Facebooksidor.

Man kan också fylla i enkäten på biblioteken i Lovisa (huvudbiblioteket, Pernå, Liljendal, Tessjö) och i bokbussen. Enkätblanketter kommer också att finnas på Kino Marilyn och i Kompanjonskapshuset Hörnan.

Planeringspaket för småbarnspedagogiken

Jaana Laaksonen vill också göra små barns röster hörda, såsom också önskemålen från småbarnspedagogikpersonalen.

– För detta har vi utformat ett delaktiggörande verktygspaket som kan användas för planering. Det är möjligt att delta under hela oktober.

Till de grupper som anmält sitt intresse skickas ett planeringspaket. Paketet innehåller en uppgiftsmall, olika klistermärken och utklippbara bilder.

– Barnen kan rita eller måla sitt drömmars bibliotek och använda bilder och klistermärken till hjälp.

Tillsammans med planeringspaketet får grupperna också en saga om biblioteket för att inspirera och locka in dem i bibliotekets värld.

Planerna returneras till huvudbiblioteket där de sammanställs till en utställning som äger rum i december. Det kommer också att göras en virtuell version av utställningen.