Naturutflykt till Valkom: Lovisaborna bekantade sig med ett nytt naturskyddsområde tillsammans

En naturutflykt till Valkom som ordnades av Lovisa stads miljövårdsenhet samlade flera Lovisabor för att bekanta sig med naturskyddsområdet Stormossen-Fantsnäsmalmen som grundades i mars 2024. Guiden för utflykten var biologen Jere Salminen som ledde gruppen bland mångsidiga naturtyper.

Stigen lockar promeneraren. Kom ihåg att stanna på existerande stigar i skyddsskogen; särskilt lav- och mosstäcken på bergen är känsliga för slitage.

Den grupp som deltog i utflykten bestod av ivriga naturvänner, bland annat grannar till skyddsområdet och Lovisabor som hade kommit längre ifrån. På stigen stötte de av en slump på en lokal hundrastare som berättade om grävlingar på området och sade sig vara glad över det skydd som området har fått.

Guiden Jere Salminen berättade för utflyktsdeltagarna om områdets naturtyper och deras särdrag, såsom de hotade naturtyperna av mokärr och risrik tallmyr, samt framhävde vikten av träd och murket träd för naturens mångfald. Också röda skogsmyrornas viktiga roll i skogsekosystemets välmående blev ämnet för en diskussion.

Jere Salminen berättade om betydelsen av dött trä för skogens mångfald.

Utflyktsdeltagarna njöt av det fina höstvädret och diskussionen var livlig när deltagarna delade tankar om tätortsskogarnas betydelse för invånare på närområdet samt om skogsvårdens konsekvenser för naturens mångfald. För skyddsområdets grannar var utflykten särskilt betydelsefull; de var belåtna över att deras ”egen skog” förblir skyddad också för kommande generationer.

På bergiga områden växer gamla sköldbarkiga tallar.
I tallmyren doftade getpors.

Naturutflykten erbjöd deltagarna värdefull information och kanske också oförglömliga upplevelser. Jere Salminens sakkunniga guidning fördjupade förståelsen av områdets diversitet och ekosystemens betydelse. Under utflykten upplevde man naturens lugnande verkan och såg hur olika naturtyper och ekosystem växelverkar med varandra. När deltagarna återvände från skogen var de piggare och fick ny inspiration för att vårda naturens mångfald. Den gemensamma upplevelsen lyfte fram naturens unika skönhet och värde.

Tack till alla för en lyckad utflykt!

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur