Lovisa stads och Fortums förhandlingar om markområden framskrider

Rådhuset

Lovisa stad och Fortum har sedan våren 2024 förhandlat om markområden i Lovisa stads ägo som befinner sig i närheten av kraftverket i Lovisa. Förhandlingarna började efter att Fortum meddelade staden om sitt intresse gentemot markområden som på lång sikt kunde lämpa sig för industriell användning av kärnkraft eller grön omställning. Fortum har ingen mer detaljerad plan för användningen av markområdena.

Under beredningen av ärendet har förhandlingarna preciserats till beredning av fastighetsaffär och samarbetsavtal mellan parterna om användningen av markområdena. Beredningen omfattar försäljning av tre outbrutna områden på tre fastigheter norr om Hästholmen. Arealen för markområdena uppgår till totalt cirka 300 hektar.

Förhandlingarna mellan Lovisa stad och Fortum pågår ännu. I Lovisa beslutar stadsfullmäktige om försäljning av markområden. Efter stadens och Fortums förhandlingar kan fastighetsaffären framläggas stadsfullmäktige för behandling enligt nuvarande uppgifter i början av 2025.

Markområdena som utgör objekt för förhandlingarna innefattar även det populära lägerområdet Källa jämte dess byggnader. Vad gäller lägerområdet har parterna förhandlat om stadens användningsrätt av lägerområdet även efter den eventuella fastighetsaffären.

– Om fastighetsaffären förverkligas och Fortum på lång sikt skulle behöva området i sin användning skulle barnens och ungas lägerverksamhet i Lovisa säkerställas. Som en del av beredningen av fastighetsaffären kartlägger vi för lägercentret placeringsalternativ som ersätter Källa, konstaterar stadsdirektör Tomas Björkroth.

Fortum håller som bäst på att bygga en vätepilotanläggning på sitt eget markområde som finns i Källaområdet. Anläggningen i fråga befinner sig inte i närheten av lägerområdet Källa.

Meddelande 8.4.2024: Lovisa stad och Fortum diskuterar om försäljning av markområden – Lovisa stad (loviisa.fi)