Lovisa Hamn, Helsingfors Hamn, Lovisa stad och Vanda Energi meddelar: I framtiden lagras återvinningsbränslet inomhus

Bild: Lovisa Hamn / Röni-Kuva Oy
Bild: Lovisa Hamn / Röni-Kuva Oy

Styrelsen för Lovisa Hamn har beslutat om betydande ytterligare åtgärder för att säkerställa ett smidigt och så ostört flöde som möjligt av RDF* genom hamnen. I fortsättningen kommer detta bränsle som kan orsaka luktolägenheter att lagras inomhus i hamnen.

I Lovisa Hamn har det under sommaren 2024 förekommit luktolägenheter orsakade av balar med återvinningsbränsle som innehöll obehandlat matavfall. Balarna fick till följd av störningar i leveranskedjan stå längre än normalt i hamnen, vilket orsakade beklagliga luktolägenheter för grannskapet.

”Vi har arbetat hårt för att åtgärda situationen så fort som möjligt. Till nästa sommar kommer återvinningsbränslet av RDF-typ som medför risk för luktolägenheter att lagras inomhus. Vid behov kommer ytterligare lagringsutrymme att byggas i hamnen. Aktörerna inom logistikkedjan har också informerats om de nya begränsningarna för leveranser av balar som innehåller obehandlat matavfall. Genom detta nya tillvägagångssätt säkerställer vi att luktolägenheterna minskar avsevärt”, säger Tiina Vepsäläinen, verkställande direktör för Lovisa Hamn.

”Importen av återvinningsbränsle är viktig för alla finländare. Den bidrar till att säkerställa att vi har tillräckligt med el och värme, också vid undantagssituationer. Dessutom är energiåtervinning från avfall ett förnuftigt sätt att bli av med avfall som inte kan återvinnas på annat sätt, särskilt eftersom det minskar användningen av fossila bränslen och främjar den gröna omställningen”, fortsätter Ville Haapasaari, verkställande direktör för Helsingfors Hamn och styrelseordförande för Lovisa Hamn.

Vanda Energi, som importerar återvinningsbränsle via Lovisa Hamn till Finland, är nöjd med beslutet.

”Det är ytterst viktigt för oss att logistikkedjan för det avfall som kommer till oss för energiåtervinning inte orsakar förtret för någon, och vi vill agera så ansvarsfullt som möjligt. Vi beklagar för vår del sommarens luktolägenheter som det avfall som också kommer till oss orsakat på grund av processtörningar. Det är utmärkt att man nu i samarbete funnit en lösning för att undvika liknande situationer i framtiden”, säger Kalle Patomeri, affärsområdesdirektör för cirkulär ekonomi på Vanda Energi.

Beslutet välkomnas också av Lovisa stad. ”Det har kommit mycket respons om luktolägenheter, och för oss som stad och delägare är det mycket viktigt att se till att hamnens verksamhet och invånarnas trivsel är förenliga i framtiden”, säger stadsdirektören i Lovisa stad Tomas Björkroth.

Utöver de åtgärder som nämnts kommer hamnstyrelsen också att undersöka åtgärder för att förbättra hanteringen av hela leveranskedjan.

”Jag vill en gång till be om ursäkt för de olägenheter som Lovisaborna utsattes för under sommaren. Vi vill hitta lösningar för en harmonisk samexistens med invånarna. Vi kommer att göra allt vi kan för att förbättra situationen och vill minimera de olägenheter som orsakas av detta lastflöde som är viktigt för energiförsörjningen. Samtidigt klargör vi för aktörerna under vilka förutsättningar denna verksamhet kan bedrivas i hamnen i fortsättningen”, säger Haapasaari avslutningsvis.

* RDF (refuse derived fuel): torrt bränsle som tillverkats av kommunalt avfall genom en mekanisk behandlingsprocess. Består i huvudsak av plast, kartong och liknande fraktioner som man inte klarat av att återvinna på annat sätt.