Lovisa – företagarvänlig stad och landsbygdens livskraft

Engsbo Highlander

Kampanjen Land i sikte! för fram Lovisas traditioner och innovationer

Kampanjen Land i sikte! har fört fram livskraften av den mångsidiga landsbygden i Lovisa, även från synvinkeln av boskapsskötsel. Lovisa är en stad där landsbygdens traditioner sammanfogas med modern utveckling. Besöket till en lokal boskapsgård betonade landsbygdens mångfald och erbjöd möjligheten att diskutera aktuella frågor så som klimatförändringens inverkan på landsbygdens hållbarhet.

”Öppet hus-dagen på vår boskapsgård var en succé”, säger den unga bondkvinnan glatt

”Lönsamheten är en kontinuerlig utmaning vid drivandet av en köttboskapsgård. Om vi ämnar utvidga vår gård måste vi göra betydande investeringar. Vi har dock kunnat marknadsföra väl produkterna från vår köttboskapsras. Vi ordnade ett öppet hus-evenemang på vår gård i juni. Det var ett fint tillfälle att presentera vår verksamhet. Dessutom deltar vi i närmatsdagen 7–8.9.2024, vilken igen erbjuder möjligheten att nå nya kunder och förstärka gårdens synlighet” berättar den unga bondkvinnan.

Naturens mångfald är en central del av Lovisas strategi 

Lovisa har förbundit sig att bevara naturens mångfald, vilket gör staden till en lockande miljö för utveckling av husdjursgårdar. Lokala företagare är pionjärer, som förenar traditionellt jordbruk med principerna för hållbar utveckling. Till exempel har gårdar som producerar nötkött övergått till ekologisk produktion, vilket främjar cirkulär ekonomi och hjälper att upprätthålla ett öppet landsbygdslandskap.

Ekologisk produktion och cirkulär ekonomi som vägvisare för Lovisa 

Lovisa erbjuder starkt stöd till landsbygdsföretagare och antalet aktiva gårdar har hållits konstant trots att läget i hela landet varit utmanande. Många gårdar i Lovisa har övergått till ekologisk produktion, vilket stöder hållbart jordbruk och miljövård.

Engsbo Highlander

Framgångsrika evenemang förstärker samarbetet och marknadsföringen 

Evenemang, så som öppet hus-dagen och närmatsdagen, har på lyckat sätt förstärkt regionalt samarbete och marknadsföring. Lovisa stad sporrar företagarna att ordna sådana här evenemang som ger synlighet och lockar besökare.

Beaktande av unga företagare är viktigt på landsbygden 

Det är särdeles viktigt att stöda unga jordbruksföretagare i Lovisa. Lovisa stads landsbygdsväsende fokuserar aktivt på att locka unga till att bli jordbruksföretagare genom att arbeta för att främja landsbygdens attraktivitet och företagsamhet. Att föra fram landsbygden i positivt ljus och att sporra till företagsamhet är centrala mål. Det ökade distansarbetet har också gjort landsbygden till ett mer lockande ställe att bo på. Från broschyren Hem till landet.

Närmatsdagen 7–8.9.2024

Lovisa är en stad där landsbygdens livskraft och framtidens möjligheter möts.

 

Landsbygdsväsendet
Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur