Lovisa deltar i projektet Saariston syke för att utveckla skärgårdsturismen i Östra Nyland

Lovisa stad deltar i Saariston syke-projektet som startades av Haaga-Helia. Projektet fokuserar på att utveckla skärgårdsturismen i Östra Nyland och att förstärka livskraften. Syftet med projektet är att skapa nya turistprodukter och tjänster för små och medelstora företag i skärgården samt höja områdets turistprofil. Lovisa är en central partner i projektet tillsammans med andra kommuner i Östra Nyland, Sibbo och Borgå, samt med Cursor Oy (Visit KotkaHamina) och föreningen Nylands friluftsområden.

Turism och livskraft till Lovisa skärgård

Lovisas unika skärgård erbjuder massor av potential för utvecklande av turisttjänster som betjänar året runt. Genom Saariston syke-projektet får turistföretagarna i Lovisa nya medel för innovation och förbättrande av tillgängligheten av turismen på området. Skapande av ett samarbetsnätverk är ett centralt mål för projektet, och Lovisa har förbundit sig till att stödja denna process tillsammans med regionala turistaktörer. Lovisa skärgård kommer att vara en betydande del av utvecklingsprocessen, där lokala invånare och företagare får delta i produktionen av nya turistupplevelser och -tjänster.

Nya möjligheter för företagare och invånare

I Saariston syke-projektet får små och medelstora företagare och mikroföretagare tillfälle att utveckla för åretruntbruk turisttjänster och produkter som motsvarar behoven hos både de lokala invånarna och turister. I och med projektet samlas värdefull information från såväl företagarna som de lokala invånarna om hurdana tjänster och upplevelser som saknas i skärgården. Denna information bidrar till att göra turismutbudet i Lovisa ännu mångsidigare och mer lockande vilket ökar områdets attraktionskraft som ett turistmål.

Turistprofilen förstärks

Lovisa skärgård är starkt med i Saariston syke-projektets informationskampanjer vars syfte är att öka kännedomen om turistmålen och tjänsterna på området. Detta lyfter fram Lovisa stads mångsidiga utbud för såväl inhemska som internationella turister. I projektet uppstår också ett helt nytt evenemangskoncept, Skärgårdsturistdagarna, som firas i Lovisa, Sibbo och Borgå. Evenemanget för samman områdets turistföretagare, invånare och turister och ger möjlighet att bekanta sig med lokala turisttjänster och -upplevelser.

Mot hållbar turism genom samarbete

Lovisa förbinder sig i Saariston syke-projektet att stödja hållbar utveckling och förstärka skärgårdens livskraft året runt. Samarbetet med de andra parterna i projektet skapar en stark bas för att utveckla turismen innovativt på ett sätt där man beaktar såväl de lokala gemenskapernas önskemål som den kulturella mångfalden. Projektet främjar också förverkligandet av målen Ett framgångsrikt Nyland och Ett lyckligt Nyland av de prioriterade områdena i Nylandsprogrammet 2022–2025, vilket förstärker innovationerna och tillväxten av små och medelstora företag inom turism på området.

Projektet får finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, genom Nylands förbund. Syftet är att skapa långvarig livskraft och nya möjligheter för östra Nylands skärgård.

Lovisa stad väntar med iver på projektets resultat och på att få se projektet förstärka skärgårdens ställning som ett livskraftigt och lockande turistmål.

Mer information: Haaga-Helia yrkeshögskola – Saariston syke -projektets webbplats

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur