Första Barnvänlig kommun -erkännande åt Lovisa stad

UNICEF Finland beviljade 24.9.2024 Lovisa stad det första Barnvänlig kommun -erkännandet. Lovisa inledde arbetet för den barnvänliga kommunen 2020. Erkännandet gäller i två år.

Barnparlamentet sammanträdde på Societetshuset 19.4.2024.

Modellen för den barnvänliga kommunen är ett arbetsredskap som UNICEF erbjuder kommunerna. Redskapet hjälper kommunen att säkerställa en god barndom speciellt för barn som är i den mest sårbara ställningen. I Finland deltar 59 kommuner i modellen och den når 55 procent av barnen som bor i Finland. Modellen baserar sig på FN:s avtal om barnens rättigheter och UNICEF:s internationella modell Child Friendly Cities.

– I Lovisa har de gjort långfristigt och målinriktat arbete för att främja barnens rättigheter, såväl inom kommunens strukturer som i barns och ungas vardag, konstaterar UNICEF Finlands specialsakkunniga Oona Kareinen.

UNICEF Finland tackar Lovisa speciellt för följande frågor:

  • Arbetet med den barnvänliga kommunen har koordinerats och främjats på ett förbundet och målmedvetet sätt. I sammansättningen av koordinationsgruppen för den barnvänliga kommunen har man beaktat på omfattande sätt representationen av kommunen, organisationer och förtroendevalda.
  • I Lovisa har de tagit fantastiska framsteg i kommunikation som relaterar till barnens rättigheter. Kommunikationens strategi och plan har uppgjorts tillsammans med de unga.
  • De har gjort ett ypperligt arbete för att öka barns och ungas delaktighet. Speciellt vill Finlands UNICEF lyfta fram startandet av barnparlamentets verksamhet.
  • I Lovisa har de fattat viktiga beslut som säkerställer barnvänlig förvaltning, till exempel har de tagit i bruk ett elektroniskt redskap för bedömning av konsekvenser för barn.

– Startandet av barnparlamentsverksamheten i Lovisa har varit ett stort arbete i kommunen, och arbetet har gjorts exemplariskt tillsammans med barnen och de unga. Tack vare utvecklingsarbetet inom den barnvänliga kommunen har Lovisastadda barns och ungas möjligheter att påverka förbättrats på ett genuint sätt, uppskattar UNICEF Finlands specialsakkunniga Oona Kareinen.

– Vi vill tacka dem som deltagit i koordinationsgruppen för den barnvänliga kommunen och alla andra som i Lovisa arbetat för det barnvänliga Lovisa. Vi ämnar också fira erkännandet av Barnvänlig kommun tillsammans med barnen och de unga i skolorna och småbarnspedagogiken, berättar direktören för Lovisa stads central för bildning och välfärd, kommunkoordinator Kirsi Kinnunen.

Arbetet för barnens rättigheter fortsätter

Erkännandet man fått innebär inte att arbetet för barnens rättigheter skulle vara slutförd i Lovisa. Kommunen förbinder sig att fortsätta utvecklingen av barnvänlighet och förverkligandet av barnens rättigheter.

– Nu efter firandet av erkännandet vi fått väljer vi nya mål för verksamhetsplanen för den kommande tvåårsperioden. Vi kan omedelbart pröva hur väl tankarna som uppstått under färden hittills bär, då vi börjar planera åtgärder för den nya verksamhetsperioden, konstaterar Lovisa stads kommunkoordinator för verksamhetsmodellen för den barnvänliga kommunen Tuula Åminne.

UNICEF Finland uppmanar Lovisa att i fortsättningen ägna uppmärksamhet speciellt åt följande frågor:

  • Barnens och de ungas delaktighet förverkligas i hela kommunens verksamhet och olika barngrupper beaktas i den.
  • Med utvecklingsarbetets åtgärder eftersträvas strukturella och permanenta ändringar för barnen och de unga som bor i kommunen.
  • Bedömningar av konsekvenser för barn görs systematiskt och man säkerställer det att personalen har tillräckligt kunnande för detta. Uppmärksamhet ska också ägnas åt kontinuerlig orientering av förtroendevalda.
  • Under den kommande verksamhetsplaneperioden lönar det sig att beakta de orosmoment som uppdagas i enkäten Hälsa i skolan och annan uppföljningsdata, till exempel barn och ungas erfarenheter av mobbning och ingripande i mobbning.

När Finlands UNICEF beviljade erkännandet bedömde UNICEF Finland endast målen som innefattades i Lovisa stads verksamhetsplan för den barnvänliga kommunen och åtgärderna samt deras resultat. UNICEF Finland har alltså inte bedömt all verksamhet som relaterar till barn och barnens rättigheter.