Efterlysning: Har du Lovisatillverkad plast hemma? 

Lovisa stads museum efterlyser föremål, fotografier och minnen av plastproduktion i Lovisanejden inför en ny utställning. Museet är särskilt intresserat av Strömfors bruks, Sanka Oy:s och Polykems produktion i Lovisa och Strömfors under 1950–1970-talen.

Lovisa stads museum planerar en utställning som handlar om plast och plastindustrins historia i Lovisa.  Inför utställningen har museet kartlagt sina egna föremål, fotografier och arkiv, men museet behöver dessutom ta emot både lån och donationer för att förverkliga utställningen. Nu efterlyses lokalt tillverkade plastföremål, arkivmaterial och fotografier av plastprodukter eller plasttillverkning i Strömfors och Lovisa.

En bricka av akrylplast och ädelträ formgiven av Yki Nummi och tillverkad i Lovisa av Sanka Oy. Finlands nationalmuseum.

Det är särskilt Strömfors plastfabrik, Sanka Oy i Lovisa, och Polykems Ab:s fabrik i Kungsböle som intresserar museet.  – Plasten var ett nytt och modernt material och företagen i Lovisa och Strömfors hakade snabbt på trenden och började tillverka olika föremål i plast, alla med olika sätt att utnyttja detta ”framtidens material”, säger Lovisa stads museums intendent Ulrika Rosendahl. 

  • I Strömfors bruk grundades en plastfabrik 1947, då Ahlströmkoncernen flyttade sin plastproduktion från Karhula till Strömfors. Här tillverkades i huvudsak eltillbehör, men genom tiderna har Strömforsfabriken även tillverkat en stor mängd andra produkter, som wc-sitsar, kärl, husgeråd och förpackningar. 
  • Sanka Oy grundades år 1950. I början tillverkade företaget glasögonbågar av plast, och senare även kontorsmaterial. Sanka blev känd för sina akrylarmaturer och -kärl, ofta designade av den internationellt erkända formgivaren Yki Nummi. 
  • Oy Polykem Ab inledde sin verksamhet 1954 i Sandkulla i Dickursby. Företagets mest kända produkt var arkitekt Matti Suuronens runda after ski-hus Futuro. Oy Polykem Ab grundade 1968 en fabrik i Kungsböle gamla mejeri i Strömfors, där dessa futuristiska plasthus tillverkades. 

Museets efterlysning gäller originaltillverkningen i dessa fabriker, med tyngdpunkt på perioden 1950–1970. Förutom föremål skulle museet vilja se fotografier av fabrikerna och fabriksarbetet, eller fotografier där plastföremål syns i vardaglig användning. Dessutom är museet intresserat av personliga minnen av plastfabrikerna, och intervjuar gärna personer som kan dela med sig av sina berättelser. 

Har du eller en närstående till dig föremål, fotografier, minnen eller annat material med koppling till Strömfors plastfabrik, Sanka Oy eller Polykem i Kungsböle? Tag kontakt med Lovisa stads museum per e-post museo@loviisa.fi

Matti Suuronens Futuro-hus visas upp på Stockmans varuhus i slutet av 1960-talet. Fotograf Ritva Bäckman 1969. Museiverket.