Byggnadsarbetena för det nya centrumdaghemmet inleds i oktober 2024

Stadsfullmäktige i Lovisa stad beslutade den 16 november 2022 att uppföra ett nytt centrumdaghem på Bangårdens område så att Villekulla daghem och Fredsby daghem sammanslås. Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy ansvarar för planeringen av projektet och byggnadsarbetena genomförs av Varte Lahti Oy.

Omfattning och kostnader

Daghemmet kommer att betjäna nio grupper inom småbarnspedagogiken och den innefattar även lokaler för den öppna småbarnspedagogiken och lokaler som hyrs ut för boendeverksamhet. Byggnadens storlek är 3 101 m². Enligt den preliminära planen inleds arbetena i oktober 2024 och daghemmet blir färdigt vintern 2026. Byggnaden finns på Fnittergränden som ska byggas vid korsningen av Fredsbyvägen och Smedjevägen. Projektets kostnadsberäkning har preciserats från 7,8 miljoner euro till 9,9 miljoner euro i och med att lokalbehoven och materialkostnaderna ökat.

Moderna lokallösningar, grönt byggande och planläggning

Daghemmet genomförs med så kallad bomodell där varje barngrupp har en egen ingång och egna tambursrum. Byggnaden har planerats till att vara energieffektiv genom att bland annat använda solpaneler, vilket ger byggnaden energiklass A. Detta möjliggör utnyttjandet av grön finansiering. Detaljplanen för Bangårdens område har ändrats och omfattande utredningar om trafik, buller och natur har gjorts för området.

“Centrumdaghemmet i Lovisa är ett betydande projekt för staden och ett viktigt steg i utvecklingen av staden. Daghemmet erbjuder en säker, modern och miljövänlig inlärningsmiljö för barnen och fungerande och moderna arbetslokaler för personalen. Det svarar på de ökande behoven av småbarnspedagogiken och stöder målen i Lovisa stads strategi om hållbar tillväxt och invånartrivsel. Dessutom främjar det stadens klimatmål med att vara en byggnad i energiklass A. Daghemmet kommer att förstärka servicenätverket i Lovisa och stadsbilden, samtidigt som det förbinder sig till stadens strategi om att utveckla högklassiga offentliga tjänster och en attraktiv boendemiljö”, säger lokalchef Kenneth Albrecht.

Ytterligare information:

Varte Lahti Oy, Juha Sankari, 044 355 2795, juha.sankari@varte.fi
Lovisa stad, Kenneth Albrecht, 0440 555 412, kenneth.albrecht@loviisa.fi

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur