Bibliotekets lokal- och behovsutredningsarbete framskrider

Projektplanerare Jaana Laaksonen utreder under sommaren och hösten Lovisa nya biblioteks behov och användarnas önskemål. Det som hon anser vara särskilt viktigt är att man går ut bland folk.

– Vi har fortfarande mycket människor som är utanför digitala tjänster. För att projektet skulle vara deltagande måste det nå dem också. Blotta webbenkäter ger inte en tillräckligt omfattande bild, säger Jaana Laaksonen.

Man har gjort enkäter under sommaren i ungdomsbilen, och Laaksonen besökte evenemanget Picnic on the Beach. Hon möter människor på Pernådagen, Lovisadagsmarknaden och museet, deltar på Kulturkaffe och håller en verkstad för ungdomsarbetare.

– Jag vill också nå dem som inte använder bibliotekets tjänster och fråga vad som är orsaken till situationen. Alla vet inte ens hur mångsidig service biblioteket erbjuder, och till och med gratis, funderar hon.

I september–oktober är det tur för hörande av äldrerådet och en miniverkstad, en webbenkät för invånare och en fysisk enkät i biblioteken. Man gör en separat enkät för bibliotekets samarbetspartner såsom medborgarinstitutet, musikinstitutet och kulturtjänsterna.

– I oktober går jag till ett popup-bibliotek av ett outsiderkonstevenemang som ordnas på Societetshuset, och därefter har jag barnparlamentets hörande och verkstad. I november är det fler verkstäder, räknar Jaana Laaksonen upp.

December går till att reda ut materialet, tolka det och att uppgöra en slutpresentation.

– Åtminstone kommer det inte att vara brist på data när man i sinom tid fattar beslut, sammanfattar hon.

Laaksonen arbetar i Lovisa bibliotek som projektplanerare två dagar i veckan. Arbetet finansieras av Regionförvaltningsverket.