Jultiden börjar på Lovisa stads museum lördag 30.11.2024 när museets julbord dukas upp för besökare. Man kan njuta av julstämningen på museet fram till söndag 5.1.2025.
Läs mer här.
Lovisa stads museums utställning Det så kallade Kommendantshuset och museets tidigare hem handlar om de fyra byggnader som fungerat som museum under museets 120-åriga historia. Ny forskning har gett intressant information om museets nuvarande byggnad som ändrat vår uppfattning om byggnadens användning.
Fyra byggnader har inhyst museet sedan grundandet 1904: Rådhuset, Degerby rusthålls byggnad, Frenckellska gården och det så kallade Kommendantshuset. Alla dessa byggnader bär både på en egen historia, och en koppling till olika betydelsefulla händelser i stadens förflutna.
Besökarna får också följa med de förändringar som skett inom museiarbetet, och hur föremålssamlingarna som har följt med i flyttlassen till alla de olika byggnaderna utnyttjats till olika utställningar genom tiderna. Till exempel kan man bekanta sig med museets första intendent Jedvard Iverus livsstil på museet, eller få reda på hur museisamlingarna skyddades under andra världskriget.
På basutställningen presenteras bland annat gustavianska möbler, silver- och tennföremål samt många andra föremål som anknyter till stadens historia. Här får du veta mer om Jean Sibelius tid i Lovisa och stadens tid som badort. Köket har bland annat en samling äldre kokböcker. I vindsvåningen finns en specialitet: en tenngjutarverkstad med formar och verktyg som tenngjutare i Lovisa använde 1757–1882.
I Kommendantens trädgård framför stadsmuseet växer gamla nytto- och prydnadsväxter i 1700- och 1800-talens anda.
Följ museets vardag på kontot @loviisamuseum på instagram! museets instagram
9.11.2021: Över 2000 objekt ur Lovisa stadsmuseums samlingar publicerade på loviisankaupunginmuseo.finna.fiLäs mer här!
Kom med familjen eller kompisgänget och lös Iverus mysterium! Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakttagelse- och slutledningsförmåga.