Kompostering av bioavfall skall skriftligen anmälas till avfallshanteringsmyndigheten inom två månader från att man börjat kompostera. Anmälningsskyldigheten berör alla fastigheter i tätort och på glesbygden. Även om man komposterar endast under en viss tid på året, till exempel på sommarstugan, bör man anmäla det. Uppgifterna om kompostering skall uppdateras med fem års mellanrum. Kom ihåg att göra anmälan om att komposteringen avslutas ifall komposteringen upphör helt och hållet.
Enligt avfallshanteringsföreskrifterna får bioavfall komposteras endast i en för ändamålet planerad, värmeisolerad, sluten (med botten) och väl ventilerad kompostbehållare, som är oåtkomlig för skadedjur. Kompostbehållaren kan vara hemgjord. Man får inte bygga en kompostbehållare av en ur bruk tagen kylanläggning, så som en frys. En frys är konstruerad för att frysa ner matvaror och inte för kompostering. En ur bruk tagen frys klassas som el- och elektronikavfall (SER) och farligt avfall. Kompostering av trädgårdsavfall eller efterkompostering av bioavfall anmäls inte. Bokashi -metoden kräver kompostering i en värmeisolerad kompostbehållare. Anmäl kompostbehållaren i vilken du komposterar bioavfallet efter fermenteringen enligt Bokashi-metoden.
En kompostbehållare kan vara gemensam för några fastigheter eller bostäder som är nära varandra. Ifall flera hushåll använder samma kompostbehållare ska personen som ansvarar för komposteringen anmäla uppgifter för alla användares del.
Avfallshanteringsmyndigheten sparar uppgifterna i ett lagstadgat komposteringsregister. Registrets uppgifter används för att räkna ut återvinningsgraden för bioavfall i Finland. Finlands målsättning gällande återvinningen av bioavfall är rentav 65 % innan år 2027, när det år 2020 var 42 %.
Kompostering av bioavfall från hemmet, antingen själv eller tillsammans med grannen, är ett bra sätt att minska mängden blandavfall. Genom kompostering får man näringen tillgodo på den egna gården. Bioavfall får komposteras i en värmeisolerad, sluten kompostor, som är skyddad för skadedjur.
Mer information om anmälan fås per e-post ujlk@ujlk.fi eller per telefon 020 690 145.