En jordvärmebrunn är i allmänhet det enda alternativet till jordvärmekälla på ett stadsområde eller detaljplaneområde.
Jordvärme kan installeras som en värmebrunn, i form av kollektorslingor i marken eller i botten på ett vattendrag. I ett vanligt småhus kräver nedläggningen av kollektorslingor en yta på cirka 1 000–2 000 kvadratmeter. Utanpå kollektorslingorna kan inga byggnader uppföras och ett område som plogas vintertid lämpar sig inte för nedläggning av kollektorslingor.
Åtgärdstillstånd krävs när byggnadens uppvärmningssystem byts ut till jordvärme eller när jordvärme ska användas som tilläggsvärmekälla. I nybyggen behandlas byggande av jordvärmesystem i samband med bygglovet.
Placering av ett jordvärmesystem på ett viktigt grundvattenområde kräver tillstånd av regionalförvaltningsverket i enlighet med vattenlagen. Tillståndsmyndigheterna förhåller sig numera mycket kritiskt till jordvärmesystem på grundvattenområden av klass 1 och 2, och tillstånd beviljas därmed i regel inte för jordvärmesystem på dessa områden. Vid utkanten av områdena och på tillräckligt avstånd från vattentaget kan en placering av ett jordvärmesystem eventuellt vara möjlig. Lovisas miljövårdsbyrå kan då begära ett skilt utlåtande av NTM-centralen i Nyland som ger sin bedömning om tillstånd behöver sökas eller ej.
I de lokala miljöskyddsföreskrifterna för Lovisa och Lappträsk finns det vissa begränsningar gällande placeringen av jordvärme. Begränsningarna syftar till att i synnerhet skydda grundvatten och att förebygga risker och problemsituationer.
Ett system som placeras i ett vattendrag förutsätter samtycke av vattenområdets ägare. Vid placering i till exempel en å eller ett smalt sund kräver åtgärden även tillstånd av regionförvaltningsverket i enlighet med vattenlagen. Placering på botten där sedimentet är förorenat kräver också tillstånd och särskilda åtgärder. Vid behov kan Lovisas miljövårdsbyrå begära utlåtande av NTM-centralen i Nyland för att reda ut om det behövs ett tillstånd.
Då jordvärmerörens värmeöverföringsmedier förnyas ska den vätska som tagits ur bruk samlas upp i täta kärl och föras till ett mottagningsställe för dylikt avfall.