Soita aina hätänumeroon 112, kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellistä viranomaisapua!
Poliisi- ja pelastusviranomaiset johtavat toimintaa hätä- ja onnettomuustilanteissa ja kaupunki avustaa viranomaisia tarpeen mukaan. Häiriötilanteissa kaupungin ydintehtävä on omien toimintojen varmistaminen. Kaupungin organisaatiolla on toimintaohjeet erilaisille häiriötilanteille.
Loviisan kaupunki ja Loviisan vesiliikelaitos tiedottavat pääasiassa omista toimistaan omissa tiedotuskanavissaan. Ensisijainen kanava on verkkopalvelu, mutta tarvittaessa käytetään myös lehdistötiedotteita, sosiaalista mediaa tai puhelimia, poikkeustilanteissa myös paperimuotoisia tiedotteita.
Yleisten väestönsuojien rakentamisesta on luovuttu 2000-luvulla. Myöskään Loviisassa ei ole yleistä väestönsuojaa. Nykylainsäädännön (2018) mukaan yli 1200 neliömetrin kokoiseen uudisrakennukseen on rakennettava väestönsuoja. Kerrostalon väestönsuoja voi olla useamman rakennuksen yhteinen. Kaupungin rakennuksista esimerkiksi isommissa kouluissa on henkilökunnalle ja oppilaille tarkoitettu väestönsuoja.
Yleinen suojautumissääntö on hankkiutua sisälle, sulkea ilmanvaihto, ovet ja ikkunat ja odottaa lisäohjeita.
Koko väestölle suunnattuun Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaaseen on koottu laajasti ohjeita erilaisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja niiden aikana toimimisesta.
Pelastustoimi on koonnut toimintaohjeita erityyppisille vaaratilanteille. Ohjeet kertovat, miten sinun kuuluu toimia esimerkiksi hätätilanteessa ja vaaratilanteessa.
Paras tapa estää onnettomuuksia on ehkäistä ne etukäteen. Varaudu ennakkoon, niin voit ehkäistä mahdollisia onnettomuuksia, ja silloin elinympäristösi pysyy turvallisena.
Verkkopalvelu Kodin turvaopas on sisäasiainministeriön ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) ylläpitämä sivusto. Kodin turvaopas kertoo, miten toimia erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Sivustolla on tietoa esimerkiksi paloturvallisuudesta, tartuntataudeista ja väestönsuojelusta.
SPEK:in omassa verkkopalvelussa kerrotaan muun muassa kotivarasta ja pelastautumissuunnitelman laatimisesta taloyhtiöön.
Poliisi- ja pelastusviranomaiset tiedottavat verkkosivuillaan ja medialle. Useat viranomaiset ovat myös aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Tarvittaessa otetaan käyttöön viranomais- tai hätätiedotteet televisiossa ja radiossa. Näiden tiedotteiden välittäminen väestölle on Ylen lakisääteinen tehtävä. Tiedotteet näkyvät ja kuuluvat myös suuressa osassa kaupallisia tv- ja radiokanavia.
Poliisin tiedotuskanavat:
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos sosiaalisessa mediassa:
Liikenne:
Säteilyturva:
Ympäristö.fi:
Varautuminen:
Sivun tiedot on päivitetty 20.11.2024.