Loviisan kaupunki sai oman villapaitamallin ystävänpäivänä 14.2.2023. Loviisa tunnetaan vanhoista puutalokortteleistaan, ja villapaidan innoituksena ovat Loviisanpisaroiksi kutsutut ikkunanpuitteiden koristekuviot, jotka koristavat lukuisia loviisalaistaloja.
Kaarrokevillapaidan on suunnitellut loviisalainen Tuija Klaus. Idea neuleeseen syntyi koiraa kävelyttäessä Loviisan vanhassa kaupungissa Sepänkujalla, jossa sijaitsevan Pilasterit-nimisen kiinteistön ikkunanpuitteissa on Loviisanpisarat.
Loviisanpisarat-neulepaidan ohje (pdf)
Mallin pohjaväri on okrankeltainen ja koristekuvioiden väri luonnonvalkoinen – samat värit kuin neuleeseen innoituksen antaneessa puutalossa.
Loviisan päivänä 25.8.2023 julkaistiin ohje myös Loviisanpisarat-villasukkiin, jotka voi nyt neuloa itselleen tai vaikka lahjaksi lämmittämään syksyn tullessa.
Loviisanpisarat-villasukkien ohje (pdf)
Ystävänpäivänä 14.2.2024 julkaisimme villatakin ohjeen. Villatakin vihreä värisävy on peräisin Mariankadulla sijaitsevasta Pitkänpöydäntalosta, jonka päätyikkunoissa on Loviisanpisarat.
Loviisanpisarat-villatakin ohje (pdf)
Myssyn ja lapasten ohjeet julkaistiin 26.8.2024.
Loviisanpisarat-myssyn ohje (pdf)
Loviisanpisarat-lapasten ohje (pdf)
Loviisan kaupungin tilaamat Loviisanpisarat-neulemallit ovat kaikkien neulontaa harrastavien vapaassa käytössä. Kaikki Loviisanpisarat-neuleet on suunnitellut loviisalainen Tuija Klaus.
Paperiset ohjeet voit hakea Loviisan kaupungin asiakaspalvelutoimisto Lovinfosta, Mariankatu 12 A, Loviisa.
Loviisalaisissa vanhoissa taloissa nähdään erikoisuutena Loviisanpisaroita etenkin ikkunanpuitteissa. Innostus koristella vanhoja puutaloja näillä somilla pisaroilla juontaa juurensa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun paikkeille, jolloin Loviisan seudulla oli taitavia puuseppämestareita. Nämä edustivat kustavilaista, ruotsalaisskandinaavista klassista tyyliä. Pisaroissa näkyy myös itäisiä vaikutteita Pietarin suunnalta.