Kunnandet synligt – studiepoängskurser

En del av medborgarinstitutets kurser har märkts ut med ett runt tärningsmärke, det vill säga symbolen för en studiepoängskurs. För dessa kurser kan du, om du så vill, få studiepoäng och en prestationsanteckning i den nationella informationsresursen Koski. Det är helt frivilligt att avlägga studiepoäng. På alla kurser går det fortfarande att studera på samma sätt som tidigare, enbart i hobbysyfte. På studiepoängskurserna, det vill säga tärningskurserna, studerar sida vid sida de som deltar i hobbysyfte och de som är intresserade av en prestationsanteckning.

Om du är intresserad av en prestationsanteckning berätta då detta till läraren under första kursträffen och kontakta institutsekreteraren (tfn 040 620 38 33). Institutsekreteraren ger dig en samtyckesblankett som du ska fylla i. Med samtyckesblanketten ger du ditt samtycke till att uppgiften om kursprestationen överförs från medborgarinstitutets kansli till den nationella informationsresursen Koski. Var beredd att uppvisa identitetsbevis till institutsekreteraren och kursläraren. Endast en godkänd kursprestation överförs till Koski-registret. Samtycke för en minderårig studerande ges av den studerandes vårdnadshavare.

När kursen är på godkänt sätt avlagd överför medborgarinstitu- tet prestationen till informations- resursen Koski. Studiepoängs- kursens prestation och också an- dra egna studier kan ses i tjäns- ten Min studieinfo. Du kan gran- ska dina kursprestationer i tjäns- ten Min studieinfo på adressen opintopolku.fi/oma-opintopolku.

För en studiepoängskurs har det planerats mål och kriterier för utvärdering. 1 studiepoäng innebär 27 lektioner studier. Studiepoängskursen kan vara en närkurs eller en distanskurs. I studiepoängskursen kan det finnas också arbete som görs hemma eller arbeten som inlämnas till läraren.

Anteckningen som man får för avlagd studiepoängskurs är ett bra sätt att berätta om kun- nande som fåtts från studier vid ett medborgarinstitut. Studiepoängskurser kan räknas till godo i andra studier, så som till exempel i andra stadiets studier.

Du får mer uppgifter om stu- diepoängskurser av kursens lära- re, institutsekreteraren eller rek- torn! Du får mer information om informationsresursen Koski från Utbildningsstyrelsens webbplats: oph.fi/fi/tilastot/koski-tietovaranto.