Bastioni Nordenskiöld tyhjennettiin rojusta kesällä 1996 ja silloin löydettiin bastionin rakennusperustukset. Jokaisessa bastionissa on ollut puinen varastorakennus, jossa säilytettiin ruokaa ja ammuksia. Tämä rakennus oli ruokavarasto.
Bastioni Nordenskiöldissä ovat linnoituksen pimeimmät huoneet, ja niitä on mahdollisesti käytetty jonkinlaisina varastotiloina. Sisällä voi tehdä kierroksen, jos uskaltaa. Varokaa lyömästä päätä!
Svartholman merilinnoitus kolmessa sodassaEnsimmäinen sota oli Kustaa III:n sota vuosina 1788–1790. Linnoitus toimi tuolloin laivaston tukikohtana. Silloin täällä ei käyty taisteluita.
Toinen sota oli Suomen sota 1808–1809. Helmikuussa 1808 venäläiset marssivat Loviisaan, jonka he helposti valloittivat. Tämän jälkeen venäläiset alkoivat marssia Svartholmaa kohti pohjoisesta päin. Se oli heidän kannaltaan erinomainen ilmansuunta, sillä silloin kun linnoitusta rakennettiin, oletettiin, että vihollinen tulee kesäaikaan avomereltä eli etelästä päin. Eteläisellä puolella olikin kaikki rakennettu valmiiksi ja siellä oli myös parhaat tykit. Täällä pohjoisen puolella oli vain muutama kanuuna, joiden lavetit olivat lahonneet, joten niitä oli hankala siirtää tai suunnata. Lisäksi huomattiin, että linnoituksen ampuma-aukot ja tykit eivät sopineet kunnolla yhteen. Venäläisiä kohti ampuminen ei siis ollut kovinkaan helppoa. Tilanne Svartholmassa oli muutenkin huono: linnoituksessa oli vain 700 miestä, joista 200 oli sairaana pääosin juomaveden puutteen ja huonon ruoan vuoksi. Puutetta oli myös viinasta, jota käytettiin esimerkiksi lääkkeenä.
Miehistön koulutustaso oli pääsääntöisesti alhainen. Taistelutahtoa kuitenkin oli. Saarella oli jopa kapinan riski, koska miehistö piti komendantti Gripenbergiä asemaansa nähden heikkona sotilaana, joka antautuisi heti sopivan tilaisuuden tullen. Niin hän myös teki: linnoitus antautui jo 18. maaliskuuta 1808, vaikka venäläiset eivät olleet onnistuneet tuhoamaan paljon muuta kuin muutamia ikkunoita ja savupiipun.
Kolmas sota oli Krimin sota 1850-luvulla. Sodan syttyessä 1853 linnoitukseen lähetettiin sotilaita, mutta pian huomattiin, että linnoitus oli huonossa kunnossa. Koska korjaaminen olisi tullut aivan liian kalliiksi, linnoitus tyhjennettiin kokonaan samana vuonna. Linnoitus oli siis täysin tyhjä ja autio, kun englantilais-ranskalainen laivasto tuli ja räjäytti linnoituksen heinäkuussa 1855.
Samana kesänä, seuraavana päivänä, paloi myös Loviisan kaupungin keskusta. Kaupungin johto antoi asukkaille luvan hakea Svartholmasta rakennusmateriaalia kaupungin jälleenrakentamista varten. Esimerkiksi suuri osa Loviisan kirkon ja raatihuoneen tiilistä on peräisin Svartholmasta.