Loviisan kaupungin omat Loviisanpisarat-neulemallit saivat inspiraationsa Loviisan puutalokortteleista löytyvien vanhojen talojen ikkunanpuitteiden koristekuvioista. Loviisanpisaroiksi kutsutut kuviot taipuivat loviisalaisen Tuija Klausin käsissä neuleohjeiksi, jotka ovat kaikkien neulomisesta innostuneiden vapaassa käytössä.
Villapaidan suunnitellut Tuija Klaus sai idean neuleeseen kävellessään koiransa kanssa Loviisan vanhassa kaupungissa sijaitsevalla Sepänkujalla. Siellä Loviisanpisarat koristavat neuleeseen innoituksen antanutta puutaloa. Nyt ihastuttava kaarrokevillapaita yhdistääkin Loviisan kaupungin historian, kotiseuturakkauden ja kauneuden. Neulemalli lanseerattiin ystävänpäivänä 14.2.2023.
Mallipuseron väreinä ovat okra ja luonnonvalkoinen, samoin kuin neuleeseen inspiroineen puutalon värit. Jokainen voi kuitenkin tehdä villapaidan haluamillaan väreillä oman makunsa mukaan.
Loviisan päivänä 25.8.2023 julkaistiin ohje myös Loviisanpisarat-villasukkiin.
Ystävänpäivänä 14.2.2024 julkaisimme villatakin ohjeen. Villatakin vihreä värisävy on peräisin Mariankadulla sijaitsevasta Pitkänpöydäntalosta, jonka päätyikkunoissa on Loviisanpisarat.
Myssyn ja lapasten ohjeet julkaistiin 26.8.2024.
Neulemallien ohjeet löytyvät osoitteesta loviisa.fi/villapaita.
Vanhoissa loviisalaisissa taloissa nähdään erikoisuutena Loviisanpisaroita koristamassa etenkin ikkunanpuitteita. Innostus koristella vanhoja puutaloja näillä somilla pisaroilla juontaa juurensa 1700-luvun loppuun ja 1800-luvun alkuun, jolloin Loviisan seudulla oli taitavia puuseppämestareita. Nämä edustivat kustavilaista, ruotsalaisskandinaavista klassista tyyliä. Pisaroissa näkyy myös itäisiä vaikutteita Pietarin suunnalta.