Toiveikkaana kulttuurin tulevaisuuteen
Perjantaina 15.3. Kino Marilynissä pidetty Tilaa kulttuurille -tapahtuma veti salin täyteen keskustelemaan uuden kirjasto- ja kulttuuritilan tarpeellisuudesta Loviisassa. Tunnelma oli toiveikas ja inspiroitunut.
Tilaisuuden avasi Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, joka valaisi kulttuurin merkitystä ihmisten hyvinvoinnille ja kunnan taloudelle.
Svenska Kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung kertoi useista kulttuuritiloista, joita säätiö on ollut mukana rahoittamassa, ja puhui vahvasti kulttuurista sivistyksen kehtona.
Raaseporin kulttuurijohtaja Lotta Lerviks kertoi Karjaalla toteutetusta kirjasto- ja kulttuuritalosta, sen rahoitusmallista sekä suunnittelun ja toteutuksen eri vaiheista.
Hankesuunnittelija Jaana Laaksonen esitteli aluehallintoviraston (AVI) rahoittaman esiselvityshankkeen, eli viralliselta nimeltään Loviisan uuden kirjaston tila- ja palvelutarpeiden osallistavan kartoituksen etenemisestä ja siitä, miten suunnitteluvaihe tulee toteuttaa yhdessä käyttäjien kanssa.
Innostavat ja uusia näköaloja avaavat alustukset saivat raikuvat aplodit yleisöltä.
Tilaisuus jatkui Rosa Meriläisen vetämällä paneelikeskustelulla, johon osallistuivat Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Otto Andersson (rkp), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sdp), valtuutettu Hanna Hurtta (vihr) ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg (rkp).
Muita panelisteja olivat Loviisan kaupungin kirjastonjohtaja Hanna Lindroos, Kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung, kuvataiteilija Kati Rapia ja Loviisan kaupungin talousjohtaja Fredrik Böhme.
Paneelia seurasi yleisökeskustelu, jossa paikalla olleet saattoivat esittää kysymyksiään, toiveitaan ja alustavia ehdotuksia.
Useampikin paikallinen kulttuurialan toimija ja esiintyvä taiteilija painotti tulevien tilojen käyttäjien kuulemista jo suunnitteluvaiheessa. Myös taiteen perusopetuksen tarvitsemat tilat mainittiin. Valtuutettu Kari Hagfors puhui kansalaisopiston tilojen tarpeellisuudesta, ja vammaisneuvoston Marina Bruce toi esille saavutettavuuden näkökulman.
Puheenvuorojen henki oli innostava ja eteenpäin katsova, ja kaikki puolsivat uuden kirjasto- ja kulttuuritalon suunnittelua ja toteutusta.
Päättäjiäkin paikalla
– Oli upeaa nähdä, että sali oli täynnä kirjasto- ja kulttuuritoiminnasta kiinnostunutta yleisöä. Iso kiitos myös kaikille paikalle osallistuneille poliitikoille, hankesuunnittelija Jaana Laaksonen kommentoi tilaisuuden jälkeen.
Keskustelussa tuli esiin Loviisan vahva kulttuurikaupunki-identiteetti ja se, että kaupunkiin on muuttanut runsaasti taiteilijoita ja luovien alojen toimijoita, jotka voivat tuoda kaupungille vetovoimaa ja kuntalaisille hyvinvointia, mutta joilta tällä hetkellä puuttuvat asialliset tilat.
Kuvataiteilija Kati Rapia puhui kirjasto- ja kulttuuritilan tärkeydestä kaikkia kuntalaisia demokraattisesti palvelevana matalan kynnyksen paikkana.
– Meidän pitää näyttää esimerkkiä siitä, miten haluamme tämän kaupungin kehittyvän, siitä että kulttuurilla on arvoa meidän kaupungissamme. Oodi Pikkukaupungille – se ei olisi vain rakennus, vaan se pitää sisällään monipuolista toimintaa. Meitä tekijöitä on kaupungissa paljon ja tuotamme paljon kulttuuria, joka myös tarvitsee tilansa, Rapia painotti ja sai raikuvat aplodit.
Aplodeja ei muutenkaan säästelty, niitä tuli ja paljon – ja tunnelma oli toiveikas ja inspiroitunut. Yhteinen tahtotila tuli vahvasti esiin: Pikkukaupungin asukkaat ansaitsevat Oodinsa!