Nyt puhuvat kuntalaiset kirjaston tiloista ja tarpeista

Hankesuunnittelija Jaana Laaksonen on jalkautunut ympäri Loviisaa ja asukkaat ovat puhuneet. Odotukset uudelle kirjastolle ovat korkealla – ja ihmisten toiveet linjassa sen kanssa, minkälaiseksi nykyajan kirjastot ovat muuttumassa.

Ihmisten toiveita on kerätty nuorisoautossa ja kiertämällä eri puolilla Loviisaa eri tapahtumissa. Jalkautuminen on kannattanut, sillä hyödyllistä dataa on kertynyt todella paljon.

– Keskusteluihin on osallistunut sekä niitä ihmisiä, jotka käyttävät kirjaston palveluita, että niitä, jotka palveluja eivät vielä käytä. Yksi mielenkiintoinen tieto, joka tuli esiin hyvinkin eri-ikäisiltä ihmisiltä, oli toive saada uuteen kirjastoon myös ”olohuoneen” kaltainen vapaa tila, Jaana Laaksonen kertoo.

Viihtyisä kirjasto vaikuttaisi loviisalaisten mielestä olevan sellainen, jossa on erilaisia tiloja eri ihmisten tarpeisiin, sekä avaria että pienempiä tiloja.

– Toivottiin aktiivisia ja passiivisia tiloja ja nuorille omia tiloja, joissa voi esimerkiksi pelata.

Monenlaisia tarpeita ja toiveita

Jaana Laaksonen pitää hyvänä sitä, että tarvekartoitus on tuonut esiin asukkaiden monenlaisia toiveita kirjastotilasta ja sen palveluista.

– Tältä pohjalta on hyvä lähteä suunnittelemaan uutta kirjastoa, se takaa korkean käyttöasteen ja tyytyväiset käyttäjät. Tarve monikäyttöiselle tilalle on kyselyjen perusteella ilmeinen. Ihmiset toivovat, että kirjastossa olisi tila, jossa voisi järjestää erilaisia tapahtumia, konsertteja, kirjailijavierailuja, keskustelutilaisuuksia ja näyttelyitä.

Kirjastoon toivottiin erilaisia tiloja kokouksiin, omaan työskentelyyn, etätyöhön, opiskeluun ja pajatyöskentelyyn sekä esimerkiksi suurkuvien tulostamiseen.

Loviisalaiset haluavat myös paikallisen historian näkyvän jollain tavalla kirjaston ilmeessä, vaikka rakennus olisi hyvinkin moderni.

Esimerkkinä mainittiin valokuvanäyttelyt ja se, että kaupunkimme ihmisläheisyys, kylät ja merellisyys olisivat läsnä.

– Asukkaat esittivät myös toiveen, että kirjaston lainausvalikoimaa laajennettaisiin niin että sieltä voisi lainata esimerkiksi ompelukoneita, porakoneita, kosteusmittareita, suplautoja ja erilaisia apuvälineitä.

Lumikenkiä, liikuntavälineitä, roskapihtejä ja pelejä Loviisan kirjastolla on jo lainattavissa.

Mutta kyllä loviisalaiset haluavat myös kirjoja, lukusalia ja kirjaston muita perinteisiä palveluita, kartoitus osoitti.

– Kokonaisuudessaan kyselyn tulokset peilaavat sitä kirjaston käytön ja palvelujen monipuolistumista, joka on jo käynnissä. Uusi kirjasto on enemmän kuin perinteinen kirjasto, sen tulee sisältää sekä hiljaista että toiminnallista tilaa. Sitä voisi luonnehtia koko kylän olohuoneen, kulttuuritalon ja kirjaston yhdistelmäksi, Jaana Laaksonen kuvailee.

Matka jatkuu verkossa ja työpajoissa

Kirjasto nyt! -hankkeeseen liittyvä kaikille suunnattu verkkokysely avataan 1.10. ja se jatkuu 17.10. asti.

Jos et ole vielä esittänyt toiveitasi, voit lähettää toiveesi nyt verkossa. Sinun ei tarvitse olla kirjaston käyttäjä vastataksesi kyselyyn.

Linkki kyselyyn tulee kaupungin verkkosivuille sekä kaupungin ja kirjaston Facebook-sivuille.

Kyselyn voi täyttää myös Loviisan kirjastoissa (pääkirjasto, Pernaja, Liljendal, Tesjoki) sekä kirjastoautossa. Lisäksi kyselylomakkeita löytyy Kino Marilynistä sekä Kumppanuustalo Kulmasta.

Suunnittelupaketti varhaiskasvatukseen

Jaana Laaksonen toivoo myös pienten lasten äänen kuuluviin, samoin varhaiskasvatuksen henkilökunnan toiveet.

– Tätä varten olemme suunnitelleet osallistavan työkalupaketin, jolla suunnittelua voi tehdä. Osallistuminen on mahdollista koko lokakuun ajan.

Mukaan ilmoittautuneille ryhmille lähetetään suunnittelupaketti. Paketti sisältää tehtäväpohjan, erilaisia tarroja sekä leikattavia kuvia.

– Lapset voivat piirtää tai maalata unelmiensa kirjaston ja käyttää apuna kuvia sekä tarroja.

Suunnittelupaketin mukana tulee myös satu kirjastosta inspiroimaan ja houkuttelemaan kirjaston maailmaan.

Suunnitelmat palautetaan pääkirjastoon, johon niistä kootaan näyttely joulukuuksi. Näyttelystä tehdään myös virtuaaliversio.