Maria Schulgin ja Airi Kallio saivat Loviisa-mitalit, kulttuuripalkinto Pernajan Agricola-seura ry:lle

Loviisan kaupunki myönsi Loviisa-mitalit toimittaja Maria Schulginille ja ravintoloitsija Airi Kalliolle. Loviisa-mitali jaetaan kerran valtuustokaudessa. Vuosittain jaettava kulttuuripalkinto myönnettiin Pernajan Agricola-seura ry:lle. Palkinnonsaajat julkistettiin ja palkittiin Loviisan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2024 Loviisan Seurahuoneella.

Airi Kallio ja Maria Schulgin

Loviisan kaupunki jakaa Loviisa-mitalin neljän vuoden välein. Mitali jaetaan menestyksekkäälle ja seudulle merkittävälle taiteilijalle, kulttuurityöntekijälle, organisaatiolle tai hankkeelle. Tällä kertaa kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti antaa Loviisa-mitalit kahdelle henkilölle.

– Vuoden 2024 Loviisa-mitalin saajat ovat toiminnallaan huomattavasti vahvistaneet Loviisaa kulttuurikaupunkina, totesi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg mitaleja jakaessaan.

Loviisan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan perustelut Loviisa-mitalien myöntämiselle ovat seuraavat:

Maria Schulgin on yli kahden vuosikymmenen ajan väsymättömällä tavalla kehittänyt uusia ideoita ja projekteja, aina Loviisan historia ja vanhat perinteet lähtökohtana, ja siten tehnyt Loviisaa tunnetuksi pitkälle kaupungin rajojen ulkopuolelle. Lukemattomia ovat hänen toimestaan syntyneet tapahtumat, Loviisan Wanhat Talot ehkä niistä tärkeimpänä; brändi joka vielä 20 vuotta perustamisensa jälkeen on käsite. Se on enemmän kuin mikään muu luonut imagon, josta Loviisa tänään tunnetaan – kulttuuristaan ja vanhoista perinteistään ylpeänä kaupunkina.

Airi Kallio on palavalla innostuksellaan vanhoja rakennuksia kohtaan, yhdistettynä pettämättömällä esteettisellä silmällä sekä harvinaisella yhdistelmällä taitavaa restauroijaa ja ravintoloitsijaa, pelastanut Loviisan yhden jalokiven, eli vanhan Kappelin, ainoan jäljellä olevan Loviisan kylpyläkauteen suoraan liittyvän rakennuksen. Mutta Kappeli on enemmän kuin rakennus: yhdessä sitä ympäröivän Kappelinpuiston kanssa se on keskeinen osa historiallista Loviisaa. Ilman Airi Kallion sitkeyttä koko rakennusta ei ehkä enää olisi olemassa.

Aiemmin Loviisa-mitalin ovat saaneet vuonna 2020 Loviisan Merenkulkumuseo, vuonna 2016 taiteilija Jouni Jäppinen ja vuonna 2012 säveltäjä ja muusikko Arno Kantola.

Kulttuuripalkinnon saajaksi annettiin 169 ehdotusta

Loviisan kaupungin kulttuuripalkinto on huomionosoitus yksityishenkilölle, yhdistykselle tai ryhmälle, jonka teko tai toiminta on vaikuttanut erityisen merkittävästi Loviisan kulttuurielämään tai nostanut Loviisaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti esille. Yleisö sai lokakuussa 2024 ehdottaa kulttuuripalkinnon saajaa. Ehdotuksia annettiin yhteensä 169. Kulttuuripalkinnon saajan valitsi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta. Palkintosumma on 750 euroa.

Palkinto myönnettiin Pernajan Agricola-seura ry:lle seuraavilla yleisöehdotuksissa esitetyillä perusteluilla:

  • Agricola-seura on ryhmä, joka on vuoden 2024 aikana tuonut eniten uutta kulttuuria Loviisaan. Seura on vuoden aikana rakentanut Pernajaan vahvan kulttuuritalon, jossa on tapahtumia kaikille eri ikäryhmille, museo ja paljon muuta. Tämä on elävöittänyt kylää ja koko Loviisan kaupunkia. Kukaan muu ei ole tehnyt näin paljon uutta Loviisan kaupungin hyväksi vuonna 2024.
  • Sillä perusteella, että Mikael Agricola on tuonut esille Pernajaa ja Loviisaa Suomessa ja myös kansainvälisesti. Pernajan Agricola-seura vaalii Agricolaan liittyviä perinteitä monella tasolla. Pernajan Agricola-seuran ylläpitämässä Agricola-talossa on Agricola-museo. Monessa rakennuksessa järjestetyssä seminaarissa ja luennossa yleisölle tuodaan esiin Agricolan merkitystä.
  • Pernajan Agricola-seura vaalii Agricolaan liittyviä perinteitä.

Loviisan kaupungin kulttuuripalkinto 2024 myönnettiin Pernajan Agricola-seura ry:lle. Kuvassa vasemmalta Nina Björkman-Nystén, Mia Aitokari, Marjo Vuokko, Kai Nieminen, Tuovi Putkonen sekä yhdistyksen puheenjohtaja Robert Lemberg. Taustalla Loviisan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg ja Loviisan sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja Kirsi Kinnunen.

Kulttuuripalkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2020 lähtien. Kulttuuripalkinnon ovat aiemmin saaneet vuonna 2020 Päivi Ahvonen, vuonna 2021 Sini Hakkarainen-Suonpää, vuonna 2022 Maria Linde ja vuonna 2023 Timothy Kühn.