Japanilaista kulttuuriherkkua -näyttely Loviisan pääkirjastolla 18.12.2019–27.2.2020

Julistekuva

Joulukuussa pääkirjaston näyttelytilassa aukeava näyttely tarjoaa sukelluksen japanilaiseen kulttuuriin. Helmikuun loppuun asti kestävässä näyttelyssä on esillä Villa Forsströmin kokoelmien japanilaisia puupiirroksia ja taidekirjoja. Näyttelyn aikana pääsee myös tutustumaan muun muassa japanilaisen kukkienasettelun taidelajiin nimeltä ikebana, kuulemaan tarinoita japanilaisesta kirjallisuudesta Suomessa sekä harjoittelemaan japanin kieltä.

Tapahtumajuliste

Japanilaista kulttuuriherkkua Villa Forsströmin kokoelmista!

Loviisan pääkirjaston alakerrassa on esillä upeita japanilaisia puupiirroksia 1700–1800 -luvuilta sekä taidekirjoja Villa Forsströmin kirjastosta. Puupiirroksissa, jotka ovat haluttuja keräilykohteita, kuvataan kohtauksia kabukiteatterin näytelmistä. 1700-luvun Japanissa yhä suuremmalla osalla väestöä oli aikaa ja varaa nauttia kulttuurista: kirjallisuudesta, teatterista, kuvataiteista ja musiikista. Puupiirrostaide kehittyikin alun perin mainostamaan kuuluisia kabukiteatterin näyttelijöitä, Edon ja Kioton tunnettuja maisemia, temppeleitä, pyhäkköjä ja pyhiinvaellusreittien maineikkaita näkymiä. Nuo aikansa viihdekulttuurin aliarvostetut tuotteet ovat osoittautuneet tärkeiksi kulttuurihistoriallisiksi dokumenteiksi ja arvokkaiksi taideaarteiksi, minkä tämä näyttelykin todistaa.

Kirjoja, elokuvia ja japania matkailijoille

Villa Forsströmin puupiirrosten sekä taidekirjojen lisäksi näyttelyn yhteyteen kirjastolle on tilattu lainattavaksi japanilaiseen kulttuuriin liittyviä kirjoja ja elokuvia. Uuden Kirjastokino-videopalvelun myötä kirjastolla on myös oikeudet esittää elokuvia, joten helmikuussa järjestetäänkin kaksi elokuvailtaa japanilaisen elokuvan parissa.

Tammi- ja helmikuussa voi Tapani Häkkisen johdolla oppia matkailun kannalta tärkeimpiä fraaseja ”Japania matkailijoille” -minikielikurssin myötä.

Tutustu ikebanaan, japanilaiseen jousiammuntaan ja japanilaisen kirjallisuuden historiaan Suomessa

Tammikuun puolessavälissä japanilaisen jousiammunnan saloihin johdattelee Leif Bagge. Japanilainen jousiammunta, kyudo, on muunnettu taistelutekniikasta rauhanomaiseksi lajiksi, jolla myös on mahdollisuus kehittää itseään henkisesti. Tällöin siitä tulee eräänlainen elämän tie. Tämä henkinen kehitys liittyy Zeniin.

Tammikuussa on myös mahdollista tutustua ikebanaan ja kokeilla asetelman rakentamista. Ikebana, japanilainen kukkienasettelutaide, jossa korostetaan harmoniaa, linjan kauneutta ja hillittyä yksinkertaisuutta, soveltuu myös suomalaiseen kotiin ja ympäristöön. Ikebanan maailmaan sukelletaan Elizabeth Asikaisen avulla. Elizabeth on Sogetsu ikebana -opettaja (STA, 2nd Jonin Sanyo).

Helmikuussa Kai Nieminen kertoo japanilaisesta kirjallisuudesta Suomessa, ennen itsenäisyyttä ja siitä lähtien nykypäivään saakka. Suomi ja Japani solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1918, mutta jo sitä ennen Suomen suuriruhtinaskunnassa oli tunnettu syvää kiinnostusta Japaniin.

Näyttely huomioi myös pienemmät kävijät: Kirjaston erikoiskirjastovirkailijat Heli Salminen ja Bettina Bergström ottavat vastaan päiväkoti- ja koululaisryhmiä esimerkiksi japanilaisten satujen merkeissä.

Japanilaista kulttuuriherkkua -näyttely Loviisan pääkirjastolla 18.12.2019–27.2.2020, kirjaston aukioloaikoina

Loviisan pääkirjasto, Kuningattarenkatu 3, Loviisa

Lisätietoja: Jaana Laaksonen jaana.laaksonen@loviisa.fi , puh. 044 055 5499