Hyvää uutta vuotta, onnelliset loviisalaiset!

Loviisan kaupunginjohtaja Tomas Björkroth.

Uudenvuoden tervehdyksen kirjoittajilla on viimeisten seitsemän vuoden ajan ollut helppoa löytää hyvä aloitus puheisiinsa, ainakin Suomessa.

Ai miten niin? – Siten niin, että vuonna 2024 Suomi oli World Happiness Reportin mukaan maailman onnellisin maa jo seitsemättä kertaa peräkkäin. Siitä on hyvä ammentaa.

Samalla maailma ympärillämme on tulessa.

Maailmassa on meneillään kymmeniä aseellisia konflikteja, jotka suoraan koskettavat satoja miljoonia ihmisiä. Kiihtyvä ilmastonmuutos on ihmiskunnan toinen globaali ja eksistentiaalinen haaste. Sekä sodat, että ilmastonmuutos ovat uhka planeetallemme, terveydellemme, taloudellemme ja tulevaisuudellemme.

Ilmastonmuutos ei ole jotakin, joka tapahtuu ”jossakin muualla”, tai ”joskus sitten”. Se on ilmiö, joka vaikuttaa meihin tässä ja nyt. Me näemme jo selvästi maapallon lämpenemisen vaikutuksia ja tiedämme, että ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasujen päästöt ovat ilmastonmuutoksen pääasiallinen aiheuttaja.

Maailman sodilla on monia syitä ja seurauksia, mutta niille kaikille on yksi yhteinen nimittäjä: ne ovat epäonnistumisia. Albert Einstein sanoi aikanaan, että ”rauhanongelmia ei voi ratkaista väkivallalla, niitä voi ratkoa vain ymmärryksellä”.

Sama koskee ilmastonmuutosta. Ongelmia voidaan ratkoa niitä, ja toisiamme ymmärtämällä. World Happiness Reportissa kunkin maan onnellisuus mitataan kysymällä edustukselliselta osalta väestöä, kuinka onnellisena he kokevat elämänsä. Vastaukset analysoidaan suhteessa eri elämänlaadun mittareihin kuten sananvapaus, demokratia ja odotettu elinikä.

Ja suhteessa elämänlaatuun me suomalaiset olimme (taas) onnellisimmat, keskimäärin. Meidän pitää kuitenkin osata suhteuttaa oma onnellisuutemme maailmantilanteeseen sen takia, että me olemme ne, keillä on sekä mahdollisuus, että vastuu muutoksesta.

Käänteisesti on myös tärkeä ymmärtää, että meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Meillä on tekniikka ja osaaminen päästöjen pienentämiseen, muuttuvaan ilmastoon sopeutumiseen ja eniten kärsivien auttamiseen. Voimme vaikuttaa myös maailmanrauhaan: kukin voimme olla osallisena luomassa Einesteinin peräänkuuluttamaa ymmärrystä.

Palaan vielä tutkimukseen maailman onnellisimmasta maasta – se kun mittaa onnellisuutta väestötasolla, keskimäärin.

Yksittäisen ihmisen onnellisuus on riippuvainen ennen kaikkea muista ihmisistä ja hyvistä ihmissuhteista. Toisen kohtaaminen ystävällisessä hengessä, vaikka niinkin yksinkertaisesti kuin kysymällä kuulumisia ja osoittamalla toiselle, että on tärkeä.

Haluan kiittää kaikkia, jotka kuluneena vuotena ovat tehneet Loviisasta paremman paikan elää, tai vierailla: asukkaat, viranhaltijat ja luottamushenkilöt. Lapset, nuoret, aikuiset ja eläkeläiset. Omalta osaltani vielä erityiskiitos kaikille teille, jotka olette saaneet minut tuntemaan itseni tervetulleeksi Loviisaan. Kiitos!

Odotan tulevan vuoden 2025 vastaanottamista edelleen maailman onnellisimmassa maassa. Toivottavasti saan vastaanottaa uutta vuotta myös maailman onnellisimman maan onnellisimmassa kaupungissa, keskimäärin onnellisimpien henkilöiden kanssa.

Lopuksi haluan haastaa meidät kaikki antamaan uudenvuoden lupauksen yhdessä olemisesta ja toistemme kannustamisesta. Moikataan ja vaihdetaan kuulumisia, kun tavataan.

Hyvää uutta vuotta meille kaikille!

Tomas Björkroth
kaupunginjohtaja