Varm stämning under landsbygdsväsendets öppna hus i Liljendal 

Landsbygden har betydelse – stadsdirektör Tomas Björkroth (i foto)

Torsdagen den 26 september 2024 firades i Liljendal landsbygdsväsendets öppna hus. Evenemanget samlade ett glädjande stort antal deltagare. Under evenemanget rådde en öppen och varm stämning som erbjöd ett ypperligt tillfälle för nätverksbildning och avslappnat byte av idéer mellan de sakkunniga och de övriga deltagarna. Diskussionerna flödade angenämt och i mångas tankar blev säkert kvar den uppmuntrande atmosfären som avspeglade landsbygdens livskraft.

Landsbygden har betydelse – stadsdirektör Tomas Björkroth

Lovisa stads stadsdirektör Tomas Björkroth, som öppnade evenemanget, förde fram jordbrukets roll i byarnas och områdets attraktivitet. ”Det finns ingen levande landsbygd utan bonden och landsbygdslandskapet uppstår inte av sig själv utan det är resultatet av jordbrukarnas långa arbete”, betonade han.  

Tomas Björkroth tackade också för den goda kundresponsen och lyfte fram kundservicens vikt. ”I första hand betjänar vi bonden”, konstaterade stadsdirektören.  

Praktiska råd och finansieringsmöjligheter för hållbart jordbruk 

Täckdikesplanerare Martin Träskman (NSL) och projekthandledare Gina Forsström (Silmu rf) delade sina egna värdefulla syner om hållbart jordbruk. Under Träskmans taltur betonade han hur korrekt täckdikning och hållbar odling kan förbättra såväl markens produktivitet som vattenkontrollen. Forsström i sin tur väckte intresse med att presentera konkreta finansieringsmöjligheter med vilka projekt enligt hållbar utveckling understöds. Detta erbjöd många odlare och företagare nya idéer för att utveckla sin verksamhet.

Kaffe, diskussioner och samarbetsfrön

Under evenemanget njöt deltagarna av kaffe och bulla i en avslappnad stämning där diskussionen fortsatte på ett naturligt sätt. Många fick kanske nya idéer för samarbete och fann nya kontakter. Den entusiastiska och positiva atmosfären präglade eftermiddagen och förstärkte den gemensamma tron om att utvecklingen av ett hållbart jordbruk och en hållbar landsbygd är allas gemensamma mål.

Landsbygdsväsendet i Lovisa tackar varmt alla som deltagit och önskar framgång till främjandet av hållbar utveckling även i fortsättningen!

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur