Loviisan kaupungille ensimmäinen Lapsiystävällinen kunta -tunnustus

Suomen UNICEF myönsi 24.9.2024 Loviisan kaupungille ensimmäisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lapsiystävällinen kunta -työn Loviisa aloitti vuonna 2020. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta.

Loviisan lapsiparlamentti
Loviisan lapsiparlamentti kokoontui Seurahuoneella 19.4.2024.

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Se auttaa kuntaa turvaamaan hyvän lapsuuden erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville lapsille. Suomesta mallissa mukana on tällä hetkellä 59 kuntaa, ja se tavoittaa 55 prosenttia Suomessa asuvista lapsista. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

– Loviisassa on tehty pitkäjänteistä, tavoitteellista työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi niin kunnan rakenteissa kuin lasten ja nuorten arjessakin, toteaa Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Oona Kareinen.

Suomen UNICEF kiittää Loviisaa erityisesti seuraavista asioista:

  • Lapsiystävällinen kunta -työtä on koordinoitu ja edistetty sitoutuneesti ja määrätietoisesti. Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmän kokoonpanossa on huomioitu laajasti kunnan, järjestöjen ja luottamushenkilöiden edustus.
  • Loviisassa on otettu upeita edistysaskeleita lapsen oikeuksiin liittyvässä viestinnässä. Viestinnän strategiaa ja suunnitelmaa on tehty yhdessä nuorten kanssa.
  • Lasten ja nuorten osallisuuden lisäämiseksi on tehty erinomaista työtä. Erityisesti Suomen UNICEF haluaa nostaa esiin lapsiparlamentin toiminnan käynnistämisen.
  • Loviisassa on tehty toimintasuunnitelmakauden aikana tärkeitä, lapsiystävällisen hallinnon varmistavia päätöksiä, esimerkiksi on otettu käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin sähköinen työkalu.

– Loviisan lapsiparlamenttitoiminnan käynnistäminen on ollut kunnassa iso työ, jota on tehty esimerkillisesti yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyön ansiosta Loviisassa asuvien lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet ovat parantuneet aidosti, arvioi Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Oona Kareinen.

– Kiitämme Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmään osallistuneita ja kaikkia muita lapsiystävällisen Loviisan eteen töitä tehneitä. Aiomme myös juhlistaa Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta lasten ja nuorten kanssa kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, kertoo Loviisan sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja, kuntakoordinaattori Kirsi Kinnunen.

Työ lapsen oikeuksien hyväksi jatkuu

Saatu tunnustus ei tarkoita, että työ lapsen oikeuksien hyväksi olisi Loviisassa valmis. Kunta sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä ja lapsen oikeuksien toteuttamista. 

– Nyt saamamme tunnustuksen juhlistamisen jälkeen valitsemme uudet tavoitteet tulevan kaksivuotiskauden toimintasuunnitelmaan. Pääsemme heti kokeilemaan tähänastisella matkalla virinneiden ajatusten kantavuutta lähtiessämme suunnittelemaan toimenpiteitä uudelle toimikaudelle, toteaa Loviisan Lapsiystävällinen kunta -toimintamallin kuntakoordinaattori Tuula Åminne.

Suomen UNICEF kannustaa Loviisaa kiinnittämään jatkossa huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Lasten ja nuorten osallisuus toteutuu koko kunnan toiminnassa ja siinä huomioidaan erilaiset lapsiryhmät.
  • Kehittämistyön toimenpiteillä tavoitellaan rakenteellisia ja pysyviä muutoksia kunnassa asuville lapsille ja nuorille. 
  • Lapsivaikutusten arviointeja tehdään systemaattisesti ja varmistetaan, että henkilöstöllä on siihen riittävä osaaminen. Myös luottamushenkilöiden jatkuvaan perehdyttämiseen tulee kiinnittää huomiota.
  • Tulevalla toimintasuunnitelmakaudella kannattaa huomioida kouluterveyskyselyssä ja muussa seurantatiedossa esiin nousevat huolenaiheet, esimerkiksi lasten ja nuorten kokemukset kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta.

Tunnustusta myöntäessään Suomen UNICEF on arvioinut ainoastaan Loviisan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelmaan sisältyviä tavoitteita ja toimenpiteitä sekä niiden tuloksia. Suomen UNICEF ei siis ole arvioinut kunnan kaikkea lapsiin ja lapsen oikeuksiin liittyvää toimintaa.