Låt oss stanna vid vattnet – vardagens osynliga kraft

Vattnets stund

Vattnet utgör en del av varje stund i vårt liv, men mer sällan stannar vi upp för att fundera över dess betydelse. Kampanjen Tillför ännu vatten bjuder oss att märka denna för livet oumbärliga kraft kring vilken vår vardag kretsar.

Livets högklassiga källa och dess bakgrundskrafter

I Finland är vi bortskämda med världens bästa kranvatten. Vattentjänstverken levererar detta högklassiga dricksvatten till våra hem, under varje dag av året och dygnet runt. Samtidigt renar de avloppsvattnet och skyddar naturen och vår hälsa. Allt detta sker i bakgrunden, obemärkt men livsviktigt – som ett tyst löfte om att livet flyter vidare.

Att hålla vattentjänsterna i gång kräver omfattande kunnande, en stadig infrastruktur och noggrann planering. I samarbete ser yrkesmänniskor inom olika branscher till att vattnet strömmar i ledningarna och kommer renad tillbaka till naturen. Upprätthållandet och saneringen av nätverken garanterar det att vi även i framtiden får njuta av vattnets sorlande ur kranen – dess heliga enkelhet som inom sig döljer en invecklad med säker tjänst.

Dropparnas värde 

Du har kanske hört att vattenavgifterna stiger – du kanske undrar om det finns orsak för oro. men låt oss stanna upp ett slag: ett glas vatten från kranen kostar endast 0,0006 euro (Vesilaitosyhdistys). För en person går det endast cirka 0,84 euro för vattentjänsternas avgifter. För den summan får du dricksvatten som resten av världen avundas och du säkerställer även det att vattnet flödar i morgon. Det är en investering på renhet, hälsa och kontinuiteten av livet.

Vid vattnet i Lovisa – tillsammans för naturen   

Lovisa stad och vattenaffärsverket deltar tillsammans i kampanjen Tillför ännu vatten, som följer med oss från oktober till december 2024. Denna kampanj påminner oss om vattnets oersättliga värde och dess betydelse i vår vardag. Lovisa stad har i sin strategi förbundit sig till att värna om naturen och kampanjen har som mål att framhäva vattentjänsternas roll i att uppnå detta värdefulla mål.

Låtom oss alltså stanna upp en stund vid vattnet för varje droppe bär med sig en berättelse som är livsviktig för oss alla.

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur och Vattenaffärsverket