Utrota de stora slidena från din gård

Slidearterna bilda täta och höga ”skogar” med endast en art. (Bild: Heidi Lyytikäinen)

Meddelande om främmande arter 5/2024

De storvuxna asiatiska slidearterna har varit populära trädgårdsperenner eftersom de är tåliga, växer snabbt och breder ut sig lätt. Men dessa egenskaper har också gjort att de blivit främmande arter som är mycket svåra att utrota. Parkslide, jätteslide och hybridslide, som är en korsning av de två förstnämnda, bildar då de sprids i naturen täta och omfattande ensidiga ”skogar” som kväver all annan växtlighet.

Det är inte alltid lätt att skilja åt arterna och därför behandlas de storvuxna slidevxterna här som en grupp. De har dock alla ihåliga bambuaktiga stammar och stora blad. Alla arter har också tjocka jordstammar som växer snabbt och ett rotsystem som kan sträcka sig i 5–20 meter och till 2–3 meters djup. Jättesliden som är störst av arterna kan bli 4–5 meter hög.

Alla ovannämnda slidearter hör till skadliga främmande arter och utrotandet av dem hör till markägarens ansvar.

Slidearterna förorsakar skada såväl i naturen som i den byggda miljön  

De storvuxna slidearterna är kraftiga konkurrenter och i deras bestånd växer just inte övriga arter. I täta slidebestånd ändras tillväxtförhållandena så totalt att till exempel fröna av trädstammiga växter inte kan gro och områdets naturliga växtlighetsutveckling saktas ner eller förändras helt.

Växterna som blir höga skadar synligheten till exempel i vägkorsningar. Slideväxterna medför skada även för trottoarer och parkeringsplatser genom att de växer igenom asfalten.

Då de förekommer längs åar och älvar kan slidebestånden förorsaka ökad erosion och att marksubstanser hamnar i vattendrag i och med att slidebestånden slaknar helt för vintern och de binder inte jorden under vinterns eller vårens regn. Det att lös jord kommer i vattendrag kan innebära ett hot till exempel till grusområdena där öringarna leker.

Hur blir jag kvitt de skadliga slideväxterna?

Då plantorna är små kan man dra upp dem med rot och allt. Utrotandet lyckas inte med att endast förstöra de delar som finns ovan om markytan, även om man skulle göra det upprepade gånger. Bestånd med mindre areal kan förstöras genom att först klippa ner växterna helt och sedan täcka området med svart plast för 3–4 års tid.

I svårare fall kan man vara tvungen att ta till bekämpningsmedel. De kan dock inte användas på grundvattenområden, i närheten av brunnar eller ytvatten eller invid lekplatser.

Ytterligare tips till bekämpning och förstöring av slideväxter finns på webbplatsen vieraslajit.fi.

Slideväxterna har effektiva sätt att sprida sig – inte är du väl medhjälpare?

De storvuxna slidearterna sprids inte (i alla fall ännu) från frön. Däremot sprids slideväxterna effektivt av till och med en liten bit rot eller jordstam som finns i trädgårdsavfall som dumpats i skogen. Stammarna och bladen kan komposteras, men jordstammen och rötterna måste packas omsorgsfullt och kastas bort som brännbart avfall. Lovisa avfallsstation tar emot avfall med främmande arter, även sådan som innehåller rötter av slideväxter, packat i slutna avfallssäckar.    

Det är också viktigt att se till att marksubstans som innehåller delar av jordstammen eller rötter inte flyttas till nya områden.   

Mer information här:

Vieraslajit.fi https://vieraslajit.fi/

Parkslide https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38240

Jätteslide https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38241

Hybridslide https://vieraslajit.fi/lajit/MX.4978965 

Lovisa.fi www.loviisa.fi/sv/boende-och-miljo/miljo-och-natur/naturvard/introducerad-art/

Rosk’n Roll: https://rosknroll.fi/sv/jatelaji/invasiva-arter/

Övriga skadliga främmande arter på gården:

Jättebalsamin https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39158

Jättelokor https://vieraslajit.fi/lajit/MX.41695

Blomsterlupin https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38950

Vresros https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38815 

Rönnspirea https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38786

Vitspirea https://vieraslajit.fi/lajit/MX.41383

Kanadensiskt gullris https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39730

Höstgullris https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39732

Jättegullris https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39731

Parkslide https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38240

Jätteslide https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38241

Hybridslide https://vieraslajit.fi/lajit/MX.4978965 

Mördarsnigel https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52801