Lovisa stads landsbygdsenhets kampanj ”Land i sikte!” stöder landsbygdens livskraft och utveckling

Mål har uppnåtts

”Målen för kampanjen Land i sikte! har uppnåtts bättre än väntat. Kampanjen, som inleddes på våren 2024, har bidragit till att stärka landsbygdens livskraft, öka kännedomen om aktuella landsbygdsärenden samt att främja regionalt samarbete. Det är en god riktning på utvecklingens väg,” konstaterar Lovisa stads landsbygdschef Sam Vickholm.

Nya prognosmetoder som stöd för jordbrukare

På grund av klimatförändringen är jordbruksplaneringen alltmer utmanande. Vårarna och somrarna har varit torra i Nyland. Kampanjen har erbjudit värdefullt stöd för jordbrukarna med hjälp av prognosmetoder som baserar sig på satellitbilder. Naturresursinstitutet (Luke) har utvecklat dessa metoder för att erbjuda aktuell och exakt information som hjälper jordbrukarna att fatta bättre beslut och planera sina odlingsåtgärder effektivare.

Bevarande av naturens mångfald och hållbart jordbruk

Lovisa har förbundit sig att bevara naturens mångfald. Den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) främjar och landsbygdsenheten stöder lokala jordbruksföretagare för att uppnå ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Dessutom hjälper Priodiversity LIFE-projektet att motverka en minskning av biologisk mångfald genom att återställa värdefulla naturobjekt och att skapa ett biodiversitetutbildningsnätverk. Detta projekt får en finansiering på 50 miljoner euro och pågår till 2031.

Stöd för unga företagare och landsbygdens attraktionskraft

Lovisa stad satsar genom kampanjen också på stöd för unga företagare och att öka landsbygdens attraktionskraft. Det ingår i stadens strategi att främja landsbygdens positiva image och uppmuntra unga att bli företagare. Också ökningen av distansarbete har gjort landsbygden till en mer lockande plats att bo på.

Inbjudan till kampanjavslutning

”Vi har glädjen att bjuda in alla till ”Land i sikte!”-kampanjens avslutning som hålls under vårt öppna hus 26.9.2024 klockan 13–15. Vid evenemanget firar vi kampanjens resultat och andra aktuella ärenden. Avslutningen erbjuder också ett utmärkt tillfälle för att nätverka och stödja landsbygdens livskraft,” konstaterar landsbygdsombudsmannen Anni Kovanen.

Tid: Torsdag 26.9 klockan 13–15
Plats: Landsbygdsbyrån, Bäckasgränd 1A, 07880 Liljendal 

Landsbygdsenheten
Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur