Östersjödagens program i Lovisa fick beröm av kommuninvånarna

”Vi från Generalshagens skola tackar för att ha fått delta i programmet som ordnades under Östersjödagen. Barnen var så glada när de fiskade och matade kräftorna. Tusen tack till alla er som var med om att ordna detta!” -Lärarna

Östersjödagen firades i Lovisa torsdagen 29 augusti 2024 från morgon till kväll och evenemanget intresserade många. Under dagen erbjöds mångsidigt program som lyfte fram Östersjöns betydelse och väckte diskussion om vikten av att skydda Östersjön. 

Östersjödagens höjdpunkter:

Mete på Rosenstrandens flytande bro inspirerade skolelever och erbjöd möjligheten att lära sig hantera fisk och bekanta sig med arter i Östersjön. Att på nära håll se den främmande arten signalkräfta, som hade hämtats för uppvisning, var en spännande erfarenhet för många.   

Ravut pääsivät parrasvaloihin Itämeripäivänä Loviisassa!

Lovisa Sjöfartsmuseum hade öppet hus för alla under Östersjödagen och många utnyttjade möjligheten att bekanta sig med sjöfartens historia och Östersjöns betydelse för Lovisanejden.  

Skeppet Österstjernan lockade besökare att bekanta sig med skeppets verksamhet och historia på Skeppsbron i Lovisa.  

Östersjödagen och det traditionella segelfartyget Österstjernan. Många modiga klättrade ombord och dök ner i sjöfartshistorier.

De guidade skräppromenaderna väckte också intresse. Deltagarna fick höra om Östersjöns betydelse för Lovisa och dess historia samtidigt som de gjorde konkreta handlingar för att skydda Östersjön genom att samla skräp längs rutterna.  

Affärsverket Lovisa Vatten och sakkunniga från miljövården (foto) delade ut sakkunnig information om dagvatten- och vattenfrågor i Rosenparken.  

Gratisföreställningen av dokumentärfilmen Mitt hav på Kino Marilyn samlade en entusiastisk publik, som fick fördjupa sin förståelse av Östersjöns tillstånd och vikten av att skydda det. 

Doppet på badstranden Plagen var kröningen av kvällen samt hela familjens evenemang Vattenhjältarna, där deltagarna fick testa räddningsutrustning, delta i en Östersjöfrågesport och pröva på flytdräkter och flytvästar.

Arrangörer och samarbetspartner

Östersjödagen arrangerades i samarbete med ett flertal lokala aktörer, så som Föreningen för vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f., Forsbyåns fiskeriområde, miljövården i Lovisa stad, parkavdelningen, kultur- och fritidsväsendet och

kommunikationen, Affärsverket Lovisa Vatten, Lovisa guider r.f., Minun mereni ry, Kino Marilyn, Lovisa Sjöfartsmuseum, Våff Plagen och Österstjernan.

Målen för Östersjödagen

Östersjödagen som startats och koordineras av John Nurminens Stiftelse firas årligen alltid den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Syftet med temadagen är att lyfta fram viktiga maritima ämnen och att inspirera till att göra konkreta handlingar för Östersjön. Dagen firar havets mångfald och gränslösa värde. Utöver firandet är syftet att öka kunskapen om havets natur, kultur och historia. Östersjödagen

Tack till alla för Östersjödagen

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur