Etsintäkuulutus: Onko sinulla loviisalaiseen muovituotantoon liittyvää aineistoa?

Loviisan kaupungin museo etsii Loviisan seudun muovituotantoon liittyviä esineitä, valokuvia ja muistoja näyttelyä varten. Kiinnostuksen kohteena ovat eritoten Strömforsin muovitehtaan, Sanka Oy:n sekä Oy Polykem Ab:n Kuninkaankylän tehtaan tuotantoon ja toimintaan liittyvät aineistot ja muistot 1950–1970-luvuilta.

Loviisan kaupungin museo suunnittelee näyttelyä, jonka aihepiirinä toimii muovi ja muovituotannon historia Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä. Museo kartoittaa omia arkistojaan esineiden, valokuvien ja arkistomateriaalin osalta, mutta näyttelyn luomiseksi museo tarvitsee materiaalia myös lainojen ja lahjoitusten muodossa. Etsinnässä on paikallisissa tehtaissa tuotettuja muoviesineitä, tuotantoon liittyvää arkistomateriaalia ja valokuvia tuotteista sekä tehdastyöstä.

Yki Nummen suunnittelema tarjotin, jonka on valmistanut Sanka Oy. Suomen kansallismuseo.  

Museon kiinnostuksen kohteena ovat Strömforsin muovitehdas, Sanka Oy ja Oy Polykem Ab:n tehdas Kuninkaankylässä.  – Muovi oli uusi ja moderni materiaali, ja nämä Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä perustetut tehtaat tarttuivat ripeästi trendiin valmistaen muovisia tuotteita, joiden valmistuksessa käytettiin erilaisia keinoja lähestyä tätä “tulevaisuuden materiaalia”, toteaa Loviisan kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl.

  • Strömforsin tehtaalla muovituotanto alkoi 1947, jolloin A. Ahlström Oy siirsi muoviosastonsa Karhulasta Ruotsinpyhtäälle. Tehtaalla tuotettiin pääsääntöisesti erilaisia sähköasennustarvikkeita, mutta tehtaan tuotantoon lukeutui vuosien varrella myös laaja kirjo muita tuotteita, kuten wc-istuimia, astioita, sekä talous- ja pakkaustarvikkeita.  
  • Sanka Oy perustettiin vuonna 1950. Yritys keskittyi alkuvuosinaan nimensä mukaisesti silmälasien sankojen tuotantoon. Sanka Oy valmisti myös kirjoitustarvikkeita. Yritys tuli tunnetuksi akryyliastioista sekä akryylilampuista, joita suunnitteli muun muassa kansainvälisesti tunnustettu muotoilija Yki Nummi.  
  • Oy Polykem Ab sai alkunsa vuonna 1954 Tikkurilan Hiekkaharjulla. Suurta kansainvälistä huomiota yhtiö sai valmistaessaan arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemia pyöreitä Futuro after ski -majoja. Vuonna 1968 Oy Polykem Ab sijoitti yhden tehtaistaan Kuninkaankylän vanhaan meijeriin, jossa näitä futuristisia majoja valmistettiin.  

Pääpaino materiaalin keruussa kohdistuu edellä mainittujen muovitehtaiden alkuperäistuotantoon, eli 1950–1970-luvuilla Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä valmistettuihin tuotteisiin. Valokuvamateriaalin osalta museo on kiinnostunut muistoista tehtailla työskentelystä sekä valokuvista, joissa muovituotteita näkyy arkisessa käytössä. Fyysisten aineistojen lisäksi museo on kiinnostunut keräämään loviisalaiseen muoviteollisuuteen liittyvää tietoa muistojen ja kokemusten muodossa. Tiedon keruu tehtäisiin haastattelujen avulla.  

Löytyykö sinun kotoasi tuotteita, oheismateriaalia tai valokuvia, jotka liittyvät Strömforsin tehtaan, Sanka Oy:n tai Oy Polykem Ab:n toimintaan? Onko sinulla tai läheiselläsi muistoja muovitehtaalla työskentelystä? Ota yhteyttä Loviisan kaupungin museoon sähköpostitse osoitteeseen museo@loviisa.fi

Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo esillä Stockmannin tavaratalossa 1960-luvun lopulla. Kuvaaja: Ritva Bäckman 1969. Museovirasto.