Östersjödagen firas tillsammans i Lovisa torsdag 29.8.2024

Badstranden Plagen

I Lovisa firas Östersjödagen torsdagen 29.8.2024 från morgon till kväll. På programmet står bland annat information om fiskar och invasiva arter i Östersjön, besök för allmänheten till Vårdö reningsverk, guidade skräppromenader, en gratis filmvisning av dokumentärfilmen Minun mereni, dopp och vattenhjältarna-evenemang på badstranden Plagen.

Programmet ordnas i samarbete mellan Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f., Koskenkylänjoen kalatalousalue, Lovisa stads miljövård, parkavdelning, kultur- och fritidstjänster och kommunikation, Affärsverket Lovisa Vatten, Lovisa guider rf, Minun mereni ry, Kino Marilyn, Lovisa Sjöfartsmuseum och Våff Plagen.

Program på Östersjödagen torsdag 29.8.2024

Mete

Rosenstranden och den flytande bron, Gamla Strand

För skolgrupper kl. 10–14, för allmänheten kl. 14–19. Bekanta dig med fiskbehandling, fiskens anatomi och olika fiskarter samt Östersjöns intressanta artbestånd och invasiva arter.

Lovisa Sjöfartsmuseum

Fritt inträde kl. 10–17, Skeppsbron.

Guidade skräppromenader

Kl. 10 från Ekudden (Lovisa Camping, Kaptensvägen) och kl. 18 från Rosenstranden i Strandparken (Gamla Strand). Förmiddagspromenaden avslutas i Rosenstranden och kvällspromenaden på Ekudden/badstranden Plagen. Promenaden är kostnadsfri och tar 1,5 timme, språk: finska och svenska.

Under promenaden utforskas Östersjöns betydelse för Lovisa och Lovisaborna, förr och nu. Du får lära dig om Lovisavikens och Östersjöns historia och får möjlighet att göra något konkret för att skydda Östersjön genom att samla skräp längs vägen. Arrangörer: Lovisa guider rf och Lovisa stad.

Besök för allmänheten till Vårdö reningsverk

Vårdövägen 9, 07910 Valkom

Information om vatten- och dagvattenfrågor på Vårdö reningsverk klockan 11–15. Personal från vattenaffärsverket och miljövården är närvarande. För dem som anmält sig i förväg ordnas rundturer i reningsverket kl. 12 och 13.

Mer information och anmälningar

Filmen Mitt hav (Minun mereni)

Kl. 17 Kino Marilyn, Drottninggatan 17. Fritt inträde. minunmereni.fi

Dopp

Kl. 18 badstranden Plagen. Bad, musik och delikatesser från kiosken.

Vattenhjältarna-evenemang

Ett evenemang för hela familjen på badstranden Plagen kl. 18–20.
Bland annat testning av livräddningsutrustning, sjöräddningsövningar, en frågesport om Östersjön och möjlighet att prova flytoverall och räddningsväst.

Mer information om Östersjödagen: östersjödagen.fi

Östersjödagen, som initierades och koordineras av John Nurminens Stiftelse, firas årligen den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga frågor kring havet och att inspirera till konkreta åtgärder till förmån för Östersjön. Dagen hyllar havets mångfald och omätbara värde. Vid sidan av firandet är målet att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia.