Itämeripäivää juhlitaan yhdessä Loviisassa torstaina 29.8.2024

Itämeripäivää vietetään torstaina 29.8.2024 Loviisassa aamusta iltaan. Ohjelmassa on muun muassa tietoa Itämeren kaloista ja vieraslajeista, yleisövierailu Vårdön jätevedenpuhdistamolle, opastettuja roskakävelyitä, Minun mereni -dokumenttielokuvan ilmaisnäytös, pulahdus ja vesisankarit-tapahtuma uimaranta Plagenilla.

Ohjelmaa järjestävät yhteistyössä Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry, Koskenkylänjoen kalatalousalue, Loviisan kaupungin ympäristönsuojelu, puisto-osasto, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi ja viestintä, Loviisan Vesiliikelaitos, Loviisan oppaat ry, Minun mereni ry, Kino Marilyn, Loviisan Merenkulkumuseo, Våff Plagen ja Österstjernan.

Itämeripäivän ohjelma torstaina 29.8.2024

Onginta

Ruusuranta ja kelluva silta, Vanha Ranta

Koululaisryhmille klo 10–14, muulle yleisölle klo 14–19. Tutustuminen kalankäsittelyyn, kalan anatomiaan ja eri kalalajeihin sekä Itämeren mielenkiintoiseen lajistoon ja vieraslajeihin.

Loviisan Merenkulkumuseo

Ilmainen sisäänpääsy klo 10–17, Laivasilta.

Österstjernan

Tervetuloa tutustumaan Österstjernaniin ja sen toimintaan Itämeripäivänä 29.8.2024 klo 10–17. Laiva on tutulla paikallaan Loviisan Laivasillalla.

Opastetut roskakävelyt

Klo 10 Tamminiemestä (Loviisa Camping, Kapteenintie 1) ja klo 18 Rantapuiston Ruusurannasta (Vanha Ranta). Aamupäivän kävely päättyy Ruusurantaan ja illan kävely Tamminiemeen/uimaranta Plagenille. Ilmainen kävelyretki kestää 1,5 tuntia, kielet suomi ja ruotsi.

Kävelyllä tutustutaan Itämeren merkitykseen Loviisalle ja loviisalaisille ennen ja nyt. Saat tietoa Loviisanlahden ja Itämeren historiasta ja voit tehdä konkreettisia tekoja Itämeren suojelun hyväksi keräämällä matkan varrelta roskia. Järjestäjät: Loviisan oppaat ry ja Loviisan kaupunki.

Yleisövierailu Vårdön jätevedenpuhdistamolle

Vårdön puhdistamolla tarjolla tietoa vesi- ja hulevesiasioista klo 11–15. Paikalla vesiliikelaitoksen ja ympäristösuojelun henkilökuntaa. Lisäksi ennakkoon ilmoittautuneille puhdistamokierrokset klo 12 ja klo 13.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Minun mereni -elokuva

Klo 17 Kino Marilyn, Kuningattarenkatu 17. Ilmainen sisäänpääsy. minunmereni.fi

Pulahdus

Klo 18 Uimaranta Plagen. Uintia, musiikkia ja kioskin herkkuja.

Vesisankarit-tapahtuma

Uimaranta Plagenilla koko perheelle suunnattu tapahtuma klo 18–20. 
Luvassa mm. pelastusvälineiden testausta, merestä pelastautumisharjoitteita, Itämeri-tietovisa, kelluntapuvun ja pelastusliivien kokeilua. 

Lisätietoa Itämeripäivästä: itämeripäivä.fi

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.