Representanter för stadens HYTE-arbete och social- och hälsovårdsföreningar är anträffbara vid ett gemensamt presentationsstånd på Lovisadagsmarknaden 20.8.2024 kl. 9–15

Vid Alla har rätt till välbefinnande!-ståndet 20.8 kl. 9–15 på Lovisadagsmarknaden på Lovisa torg delar man information till invånare och diskuterar om Lovisa stads arbete för främjande av hälsa och välfärd (HYTE-arbete) och om föreningsverksamheten inom social- och hälsoområdet i Lovisa. Marknadsbussar kommer till marknaden från olika håll i Lovisa.

Vid ståndet kan invånarna träffa bland annat representanter för Lovisa stad, Kompanjonskapshuset Hörnan, Kompanjonskapshuset Medvind vid Östra Nylands välfärdsområde, Lovisa Klubbhus och Lovisa Föreningar rf. De olika representanterna ger information om sin verksamhet och delar ut uppgiftskort för främjande av välbefinnandet hos äldre personer 2024–2025 som de har utarbetat i samarbete.

– Med uppgiftskortet utmanar vi särskilt äldre människor att främja deras välbefinnande genom social interaktion, fysisk aktivitet och psykiskt välbefinnande i olika miljöer, berättar välfärdskoordinator Sara Tallsten.

– Genom att delta i minst fem evenemang eller göra välbefinnandefrämjande handlingar och kryssa för dem i uppgiftskortet kan man delta i en utlottning av två Museikort och två motionsredskapspaket på våren 2025, fortsätter Tallsten.

Alla har rätt till välbefinnande!-uppgiftskort finns att hämta under 2024–2025 på de evenemang som ordnas under temaveckorna och -dagarna samt i Kompanjonshuset Hörnan (Sibeliusgatan 3), Lovinfo (Mariegatan 12 A) och biblioteket under öppettider.

Idén för uppgiftskortet föddes ur en gemensam årsklocka och en viktig anknytande samarbetsform, nämligen kommunikation som förverkligas i samarbete för att information om kommande tillställningar ska nå så många som möjligt i god tid. Önskemålet om en årsklocka för samarbetet kom från föreningarna när vi samlades på föreningsforumet som startades förra hösten.

– En socionomstuderande gjorde ett lärdomsprov om vår årsklocka. Vi såg till att de dimensioner av äldre personers välbefinnande som lyftes fram i lärdomsprovet – fysisk, psykisk, social och miljön – beaktades jämlikt i årsklockans evenemang, säger verksamhetsledaren för Lovisa Föreningar rf Camilla Stjernvall.

– Gällande miljödimensionen betonade föreningarna särskilt beaktande av tillgänglighet, såsom till exempel tillgänglig åtkomst till evenemang eller möjlighet att delta på distans och skrivtolkning i föreläsningar om välbefinnande, fortsätter Stjernvall.

I uppgiftskortet finns bara den verksamhet som kommer att genomföras i samarbete under olika temaveckor och -dagar enligt den årsklocka som man kom överens om på föreningsforumet. Man kan delta i utlottningen också genom att delta i andra kultur- eller motionsevenemang eller göra välbefinnandefrämjande handlingar.

Mer information om evenemangen och länkar till förhandsanmälningen och distansevenemangen finns i Lovisas evenemangskalender https://tapahtumat.loviisa.fi/sv-FI.

Temaveckor och -dagar som ordnas i samarbete mellan staden och social- och hälsovårdsföreningarna

  • Alla har rätt till välbefinnande-infostånd tis. 20.8 kl. 9–15, Lovisadagsmarknaden, Lovisa torg
  • Asahi-jippo mån. 26.8 kl. 17–18, Badstranden Plagen
  • Föreläsning och infosnuttar om hjärnhälsa fre. 20.9 på svenska kl. 9–11.30 och på finska kl. 12.30–14, Societetshuset, tillgänglig ingång via innergården och skrivtolkning
  • Skogssinneföreläsning på finska mån. 7.10 kl. 10–11.30 och på svenska tis. 8.10 kl. 10–11.30
    Lovisa medborgarinstitut, förhandsanmälan och distansdeltagande öppet för alla
  • Seniorfest: konsert och allsång ons. 9.10 kl. 13.30–16, Societetshuset, förhandsanmälan, transport vid behov, distansdeltagande öppet för alla, tillgänglig ingång via innergården
  • Outsiderkonstevenemang och popup-bibliotek tors. 10.10 kl. 10–16, Societetshuset, tillgänglig ingång via innergården
  • Evenemang på Världsdagen för psykisk hälsa tors. 10.10, Lovisa Klubbhus, tillgänglig ingång via bakgården
  • Evenemang på Omsorgens dag fre. 29.11 kl. 11–13, Kompanjonskapshuset Hörnan, tillgänglig åtkomst, skrivtolkning
  • Evenemang under Ikiliikkuja-veckan 10–16.3, Verksamhet runtom i Lovisa
  • Drömmarnas motionsdag fre. 9.5 kl. 11–13, Kompanjonskapshuset Hörnan med gårdsområde, tillgänglig åtkomst

Ändringar möjliga.