Kampanjen ”Land i sikte!” stöder landsbygdens livskraft – Höstutsikter från åkrarna!


Lovisa stad startade på våren 2024 kampanjen ”Land i sikte!” som fokuserar på att öka informationen och stärka det regionala samarbetet på landsbygden. Kampanjen lyfter fram viktiga teman, såsom klimatförändringens konsekvenser för näringsgrenar på landsbygden. Lovisa stad har förbundit sig till att bevara naturens mångfald, och kampanjen strävar efter att skapa en öppen och delaktiggörande miljö där aktörerna i regionen har möjlighet att påverka och lära sig nytt.

Vårens torka sätter jordbrukare på prov

I Nyland har man upplevt en ovanlig vår som medförde stora utmaningar för lokala jordbrukare. Torkan på våren och i början av sommaren har påverkat skördeutsikterna avsevärt. Höstsäden har tröskats på gårdarna, och även om skörden var av god kvalitet, blev den mindre än under tidigare år.

”Höstvetet duger till bröd”, gläds en jordbrukare

”I år har vi odlat 18 hektar höstvete vars medelskörd blev cirka 3 300 kilo per hektar. Detta är klart under den normala skördenivån på 4 300 kg/ha enligt Livsmedelsverket. På grund av torkan nådde vi inte toppskörden från tidigare år. Det är ändå glädjande att vetet är av god kvalitet och lämpar sig som brödsäd, vilket är en viktig prestation för oss jordbrukare”, berättar en jordbrukare från Lovisa.

Höstsäds- och höskördeutmaningar i Lovisa

Höstsäden hjälper till att bevara vegetationstäcket på jorden under vintern, vilket minskar erosionen och att näringsämnen sköljs ut till vattendrag. På grund av den osäkerhet som anknyter till övervintring har jordbrukarna minskat på odlingsarealen för höstsäd med nästan en femtedel jämfört med året innan. Vårens torka har också påverkat höskörden. Den första skörden var klen, men den andra skörden ser mer lovande ut. Fodersituationen är ändå fortfarande osäker, och brist på fodret kan vara en möjlig utmaning under den kommande vintern. Situationen kräver noggrann övervakning, och vi hoppas på det bästa möjliga resultatet.

Nya prognosmetoder som stöd för jordbrukare

Nya metoder, såsom en prognos för skördenivå som baserar sig på satellitbilder och som är utvecklad av Naturresursinstitutet (Luke), ger jordbrukarna aktuell och exakt information. Detta hjälper oss att fatta bättre beslut och planera odlingsåtgärder effektivare. Läs mer om Lukes prognos (på finska):  https://www.luke.fi/fi/uutiset/viljojen-satoennusteen-perustana-ensimmaista-kertaa-satelliittikuvat

Kvalitetskrav på vete (på finska):
https://www.myllynparas.fi/meista/viljan-osto/laatuvaatimukset-ja-hinnoitteluperusteet

Hösthälsningar

Landsbygdsenheten
Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur