Lovisa stad främjar naturens mångfald – Ängar anläggs på Drottningstranden


Lovisa stad har förbundit sig att stärka naturens mångfald och öka trivseln i miljön. Som en del av detta strategiska mål kommer staden att anlägga ängar på Drottningstranden under hösten 2024. Ängarna anläggs på tre lediga bostadskvartersområden i mellersta delen av Drottningstranden. Genom detta stöder man utvecklingen av det lokala ekosystemet och erbjuder mångsidiga livsmiljöer för många växt- och djurarter.

Asfalt avlägsnas och marken återställs till sitt naturliga tillstånd

Anläggandet av ängarna förutsätter att asfaltbeläggningen avlägsnas från området. Detta arbetsskede kommer att utföras på ett omsorgsfullt sätt för att kunna återställa markens naturliga tillstånd och möjliggöra ursprunglig vegetation och biologisk mångfald. Arbetet inleds 26.8.2024 med att området hägnas in och stängs av.

Karta – Ängarna på Drottningstranden

Ängarna på Drottningstranden

De nya ängarna kommer att skapa gynnsamma förhållanden för olika blommor, insekter och mikroorganismer, vilket kommer att berika Drottningstrandens ekosystem och främja hotade arters livsmiljöer. På ängarna kommer staden också att plantera grupper av träd med hjälp av material från trädbanken. Trädgrupperna ger området fler naturliga skikt och skydd och skapar trivsamhet.

Ängarnas betydelse

”Ängar ökar inte endast den biologiska mångfalden utan också områdets etiska värde och erbjuder rekreationsmöjligheter för invånare och besökare. Med hjälp av ängarna kan vi föra naturen närmare människor och ge dem möjlighet att njuta av naturens skönhet och stillhet. Dessutom stöder anläggningen av ängar också stadens strävan att minska sitt koldioxidavtryck, eftersom ängar är naturliga kolsänkor och förbättrar luftkvaliteten”, berättar stadsträdgårdsmästare Mikko Ruotsalainen.


Lovisa stad fortsätter sitt engagemang för miljövård och hållbar utveckling och bjuder in invånarna att njuta av de mångsidiga grönområdena när området är klart. Vi hoppas att ängarna på Drottningstranden kan tjäna som förebild och inspirationskälla för andra städer när det gäller att bevara och främja den biologiska mångfalden.

Lovisa stad
Centralen för näringsliv och infrastruktur