Borgå stad informerar: Inget skäl att oroa sig för hälsorisker p.g.a. laboratorieproblem – ett reservsystem har fungerat vid sidan om

Miljöhälsovården i Borgå betjänar invånare och företag i Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa och Sibbo. Även veterinärtjänsterna sköts av miljöhälsovården i Borgå.

Borgå stad har beslutat att fr.o.m. 1.9.2024 säga upp sitt avtal med serviceproducenten som har producerat laboratorietjänster för Miljöhälsovården. En ny serviceproducent har redan valts för hösten med ett beslut om direktupphandling tills konkurrensutsättningen för en ny serviceproducent kommer i gång.

Det nuvarande avtalet har hävts p.g.a. återkommande avtalsbrott.

– Serviceproducenten har haft många och upprepande eller kontinuerliga brister med fullgörandet av avtalsförpliktelserna sedan ifjol. Dessa har huvudsakligen orsakats av datasystem. Vi har gett serviceproducenten en möjlighet att rätta till missförhållandena, men eftersom det inte har skett är det enda alternativet att säga upp kontraktet, säger tf. stadsdirektör Pekka Söyrilä.

Avtalsperioden skulle ha upphört 31.12.2024.

De kontinuerliga bristerna i de producerade laboratorietjänsterna har orsakat betydande konsekvenser för Borgå miljöhälsovård, t.ex. oskäligt antal merarbete samt osäkerhet och missnöje bland miljöhälsovårdens kunder.

– Det finns inget skäl att misstänka att detta har orsakat några betydande akuta hälsorisker eller sanitära olägenheter, men vi har parallellt använt oss av ett reservsystem, dvs. laboratoriet har tagit kontakt om avvikande mikrobiologiska resultat per telefon och man har snabbt fått kännedom om sådana här fall, säger hälsoskyddsplanerare Maarit Lönnroth.