Porvoon kaupunki tiedottaa: Laboratorio-ongelmien vuoksi ei syytä huolestua terveysriskeistä – rinnalla toiminut varajärjestelmä

Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuolto ja elintarvikevalvonta palvelee Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Pornaisten, Porvoon ja Sipoon asukkaita ja yrityksiä. Myös eläinlääkäripalvelut ovat Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollon järjestämiä.                   

Porvoon kaupunki on päättänyt purkaa sopimuksensa ympäristöterveydenhuollolle laboratoriopalveluja tuottaneen palvelutuottajan kanssa 1.9.2024 alkaen. Uusi palvelutuottaja on jo valittu suorahankintapäätöksellä syksyksi, kunnes uuden palveluntuottajan kilpailutus käynnistyy.

Nykyinen sopimus on purettu toistuvien sopimusrikkeiden vuoksi.

– Viime vuodesta alkaen on ilmennyt lukuisia ja toistuvia tai jatkuvia puutteita palveluntuottajan sopimusvelvoitteiden täyttämisessä, pääosin tietoteknisistä järjestelmistä johtuvia. Olemme antaneet palveluntuottajalle mahdollisuuden korjata epäkohdat, mutta näin ei ole tapahtunut, joten ainoa vaihtoehto oli sopimuksen purku, vt. kaupunginjohtaja Pekka Söyrilä sanoo.

Sopimuskausi olisi päättynyt 31.12.2024.

Toistuvat puutteet tuotetuissa laboratoriopalvelussa ovat aiheuttaneet Porvoon ympäristöterveydenhuollossa merkittäviä seurauksia: esimerkiksi kohtuutonta lisätyötä, epävarmuutta ja tyytymättömyyttä ympäristöterveydenhuollon asiakkaissa.

– Mitään merkittäviä akuutteja terveysriskejä tai -haittoja ei tästä kuitenkaan ole syytä epäillä aiheutuneen, meillä on rinnalla ollut käytössä varajärjestelmä eli näytteiden poikkeavista mikrobiologisista tuloksista on laboratoriosta oltu puhelimitse yhteydessä, joten tieto tällaisista tapauksista on saatu nopeasti, terveydensuojelusuunnittelija Maarit Lönnroth sanoo.