Kriterier för beviljande och anvisningar för ansökan av kulturbidrag
KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS BIDRAGSDIREKTIV
Kultur- och fritidsnämnden föreslår årligen i kommunens budget ett anslag för att användas till att stöda lokala ungdoms- och idrottsföreningar samt till att stöda och bistå Lovisabaserade föreningar, organisationer och privatpersoner som idkar kulturverksamhet. Kultur- och fritidsnämnden beslutar på basis av stadens förvaltningsstadga om beviljandet av de understöd som är avsedda för att stöda idrotts- och ungdomsverksamhet samt om beviljandet av kulturbidrag.
Vid ansökan om understöd, behandling av ansökningar, utbetalning av understöd och övervakning av användningen av understöd iakttas utfärdade anvisningar, om inte annat beslutas.
ATT ANSÖKA OM UNDERSTÖDAnsökan om understöd publiceras på stadens webbplats www.loviisa.fi och i stadens officiella annonseringstidningar.
Ansökan om understöd ska göras på kultur- och fritidsnämndens blankett för ansökan om understöd. Ansökningsblanketter fås från stadens kundservice Lovinfo (adress Mariegatan 12 A) eller på stadens webbplats. Ansökningarna dateras och skickas till kommunen först efter ansökningstidens början. Försenade ansökningar behandlas inte.
Till ansökan ska bifogas kopior av behövliga bilagor. Nya sökande ska också bifoga en kopia av föreningens stadgar och ett utdrag ur föreningsregistret. De som tidigare fått understöd meddelar eventuella förändringar i stadgarna och föreningsregistret.
Nämnden förklarar understöden lediga att sökas. Ansökningstiden är en månad. Vårens understöd kan sökas hos nämnden senast 31.3 före kl. 15.00. Om den sista återlämningsdagen infaller på en lördag eller helgdag ska ansökan lämnas senast följande vardag.
KULTURBIDRAGSyftet med kulturbidragsverksamheten är att stöda och diversifiera kulturverksamheten i Lovisa, sporra Lovisabaserade aktörer att producera kultur och idka samarbete samt att främja kulturell ungdomsverksamhet, medborgarverksamhet och hembygdsarbete. Utdelningen av bidrag sker inom ramen för de anslag som stadsfullmäktige godkänt.
FORMER AV KULTURBIDRAG
Kultur- och fritidsnämnden beviljar kulturbidrag av två slag varje vår:– allmänna bidrag för föreningar– projektbidrag för föreningar, arbetsgrupper och privatpersoner.
Allmänna bidrag beviljas för att stöda verksamhetsplanenlig verksamhet vad gäller registrerade föreningar som är baserade i Lovisa och som idkar kulturverksamhet. Av föreningens stadgar ska framgå att kulturverksamheten utgör föreningens huvudsakliga verksamhet. Bidraget beviljas för pågående kalenderår. Ifall en förenings, vars hemort är annan än Lovisa, verksamhet riktas på Lovisa kan kultur- och fritidsnämnden enligt eget övervägande bevilja bidrag till föreningen.
Projektbidrag kan ansökas av Lovisabaserade registrerade eller oregistrerade föreningar, grupper och privatpersoner som idkar kulturverksamhet. Projektbidrag kan beviljas för att genomföra ett särskilt evenemang som verkställs under en given tidpunkt eller ett annat projekt som kan anses utgöra kulturverksamhet (till exempel utställningar, konserter, teaterföreställningar och andra dylika produktioner). Av ansökan om projektbidrag ska tydligt framgå evenemangets eller projektets tidpunkt, innehåll, kostnader och finansiering. Då det beslutas om bidraget beaktas det hur allmännyttigt evenemanget eller projektet är och hur det kompletterar kulturutbudet i Lovisa. Premissen är att producera kulturverksamhet för kommuninvånarna i Lovisa stad. I undantagsfall kan kultur- och fritidsnämnden bevilja bidrag även för att framföra Lovisarelaterat kulturutbud utanför staden om nämnden anser att detta bringar Lovisa positiv synlighet.
Dessutom reserverar nämnden ett mindre anslag (cirka 10 % av årets bidragsanslag) som särskilt bidrag som delas ut varje höst. Höstbidragen är avsedda till projektbidrag för mindre projekt som äger rum under tiden november-mars. Ansökningstiden går ut 31.10 klockan 15.
PRINCIPER FÖR UTDELNINGBidragsverksamheten är alltid allokerad och prövningsbaserad. Det är inte meningen att projekt för vilka bidrag ansöks betalas i sin helhet med kulturbidrag och därför ska verksamheten och projekten som bistås även ha en egenfinansieringsandel.
Utvecklingen och diversifieringen av stadens kulturutbud utgör premissen för att bevilja bidrag. Nämnden bedömer bland annat ur följande synvinklar ifall de beviljade bidragen producerar mervärde för stadens kulturverksamhet:
Då allmänna bidrag beviljas beaktar man särskilt:
Då projektbidrag beviljas beaktar man särskilt:
Att beakta då bidrag beviljas till privatpersoner:
OBS! Kultur- och fritidsnämnden kan årligen på olika sätt betona principerna för beviljande av bidrag.
BIDRAG BEVILJAS INTE
ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN AV KULTURBIDRAGAv ansökan ska framgå:
En förening ska inlämna som bilagor till ansökan:
En privatperson eller privatpersoner ska inlämna som bilaga till sin ansökan:
MEDDELANDE AV BESLUTBeslutet meddelas skriftligt dem som ansökt om understöd.
BETALNING AV UNDERSTÖDUnderstöden betalas efter det att beslutet vunnit laga kraft på det konto som anges i ansökan.
UTREDNING OM ANVÄNDNINGEN AV BIDRAGET OCH ÖVRIGT ATT BEAKTAEn förening eller annan aktör som fått projektbidrag är skyldig att senast 31.3 tillställa kultur- och fritidsnämnden en utredning om hur medlen använts föregående år. En utredning om hur bidraget för föregående år använts inlämnas senast då man ansöker om ett nytt bidrag. En ny ansökan om bidrag behandlas inte förrän utredningen inlämnats.
Bidragsbeloppet får endast användas till det ändamål som bidraget beviljats för. Om det framkommer att det om användningen av bidraget inlämnats felaktiga uppgifter eller sådana faktorer undanhållits som kunde ha inverkat på beviljandet av bidraget eller dess belopp, kan ett beviljat bidrag annulleras eller krävas för återbetalning. Om det inte är möjligt att använda bidraget ska bidraget returneras till staden.
Stadens revisor får granska sökandens förvaltning och konton om revisorn så önskar.
Uppskov kan anhållas av chefen för kultur- och fritidsväsendet om man önskar att användningen av projektbidraget helt eller delvis överförs till nästa år.
För evenemang som stöds av kultur- och fritidsnämnden förutsätts att det i annonser och marknadsföring nämns att Lovisa stad har understött evenemanget.
ÄNDRING AV PRINCIPERNA FÖR UNDERSTÖDPrinciperna om understöd ändras inte under understödsåret. Om nämnden anser att det finns behov av att ändra understödsprinciperna, granskar nämnden principerna innan understöden förklaras lediga.