Loviisassa kiinteistöllä tapahtuvasta biojätteen omatoimisesta käsittelystä eli kompostoinnista tulee ilmoittaa Uudenmaan jätehuoltoviranomaiselle. Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai lomakkeella. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla.
Biojätteen kompostoinnista on ilmoitettava jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kompostoivia kiinteistöjä sekä taajamissa että haja-asutusalueilla. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi mökillä. Tiedot kompostoinnista on uusittava viiden vuoden välein. Muista myös ilmoittaa kompostoinnin lopettamisesta, kun lopetat kompostoinnin kokonaan.
Jätehuoltomääräysten mukaan biojätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Kompostorissa tulee olla kansi ja pohja. Kompostori voi olla omatekonen. Vanhasta sähkölaitteesta, kuten pakastimesta, ei saa rakentaa kompostoria. Käytöstä poistettu pakastin luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja vaaralliseksi jätteeksi. Puutarhajätteen kompostoinnista tai biojätteen jälkikompostoinnista ei tehdä ilmoitusta. Bokashi-menetelmällä fermentoitu biojäte vaatii lisäksi kompostoinnin lämpöeristetyssä kompostorissa. Ilmoita kompostointi-ilmoituksella kompostori, jossa kompostoit Bokashi-menetelmällä esikäsitellyn biojätteen.
Kompostori voi olla muutaman lähellä toisiaan sijaitsevan kiinteistön tai asunnon yhteinen. Yhteisestä kompostoinnista ilmoittaa kompostoinnin vastuuhenkilö, joka vastaa biojätteen kompostoinnista. Vastuuhenkilö ilmoittaa yhteistä kompostoria käyttävien kiinteistöjen tiedot.
Jätehuoltoviranomainen tallentaa tiedot lakisääteiseen kompostointirekisteriin. Rekisterin tietoja käytetään Suomen biojätteen kierrätysasteen laskentaan. Suomen tavoite biojätteen kierrätykselle on jopa 65 % vuoteen 2027, kun se oli 42 % vuonna 2020.
Kodin biojätteiden kompostointi itse tai yhdessä naapurin kanssa on hyvä tapa vähentää sekajätteen määrää. Kompostoimalla saa ravinteet kiertoon omalla pihalla. Biojätettä saa kompostoida lämpöeristetyssä, suljetussa ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
Lisätietoja ilmoituksesta voi kysyä sähköpostitse ujlk@ujlk.fi tai puhelimitse 020 690 145.