Lov gällande utvidgning av stenmaterialbrytningen i Malmgård behandlas av Byggnads- och miljönämnden 3.2.2022

På byggnads- och miljönämndens sammanträde 3.2.2022 behandlas bland annat en ansökan av Peab Industri Oy om marktäktstillstånd och miljötillstånd gällande utvidgning av brytning och krossning av stenmaterial i Malmgård.

Peab Industri Oy har lämnat in en ansökan om marktäktstillstånd och miljötillstånd för brytning och krossning av stenmaterial i Malmgård by. Det är fråga om att fortsätta och utvidga verksamheten. I ansökan har man även sökt tillstånd att inleda verksamheten omedelbart efter det att tillståndsbeslutet meddelats trots eventuellt ändringssökande.

Ansökan om marktäkts- och miljötillstånd är för 20 år. Täktområdets areal uppgår till 25,3 hektar, och den totala arealen av planeringsområdet är 37,7 hektar. Arbetstiderna i ansökan är följande på vardagar från måndag till fredag: krossning kl. 6–22, borrning och skutknackning kl. 6–22, sprängningar kl. 8–18, lastning och transport kl. 6–22. Dessutom sker lastning och transport vid behov tillfälligt på lördagar kl. 7–18.

Krossanläggningen placeras för tillfället på sin nuvarande plats, men när täktverksamheten fortskrider söderut, flyttas också krossanläggningen senare mot söder. Verksamheterna placeras på en så låg nivå som möjligt på täktområdet i skydd bakom brytningsfronten och förvaringshögarna. Med detta förhindrar man spridning av buller och damm från täktområdet.

Enligt buller- och dammodelleringen för området underskrider verksamheten rikt- och gränsvärden för utsläpp. Vibrationer som verksamheten medför ska mätas vid Malmgård i samband med sprängningar. I enlighet med de tidigare mätningarna och bedömningarna medför verksamheten inte skadliga vibrationer vid de närmaste bostadsbyggnaderna. Man meddelar invånarna i området om sprängningar med ett textmeddelande. Invånarna har angett sina kontaktuppgifter för detta syfte. Man kontrollerar verksamhetens konsekvenser för grundvatten och ytvatten i enlighet med de tidigare godkända kontrollprogrammen, och den sökande har framställt att kontrollen ska ökas genom att ta i bruk ett nytt provtagningsställe för prov av kvaliteten på ytvatten.

Efter att marktäktsverksamheten avslutats ska området iståndsättas enligt tillståndsbeslutet. Verksamhetsidkaren ska ställa en godtagbar garanti som säkerhet för att iståndsättningsarbetena blir gjorda

Byggnads- och miljönämndens föredragningslista (+ tilläggslista) 3.2.2022