Suomen UNICEF valitsi Loviisan kaupungin uudeksi Lapsiystävällinen kunta -mallin yhteistyökumppaniksi syksystä 2020 alkaen.
UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteena on jokaisen lapsen hyvä elämä. UNICEF ei peri kunnalta maksuja mallista eikä siihen liittyvistä koulutuksista tai materiaaleista. Kyse ei ole hankkeesta, vaan jatkuvasta kehittämistyöstä lasten ja nuorten hyväksi.
Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että
Lapsen oikeuksien sopimuksessa on neljä yleisperiaatetta:
Unicefin Lapsen Oikeudet -sopimus lyhennettynä.
YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989 ja se tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990. Sopimus on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991.
Kun kunnan toimintatavat muuttuvat, jokaisen lapsen oikeudet toteutuvat yhä paremmin. Lapsille se merkitsee kuulluksi tulemista, harrastuksia ja kavereita.
Katso tämä kahden minuutin video Vimeosta, niin tiedät, mitä Lapsiystävällinen kunta tarkoittaa.
Loviisan kaupunginhallitus nimesi 5.11.2018 (§ 299) hyvinvoinnin ja terveyden työryhmän myös Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmäksi. Koordinaatioryhmän jäseniä päivitetään tarvittaessa. Mukaan voidaan kutsua myös uusia jäseniä.
Kunnan tuli ennen syksyä 2020 nimetä Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori. Loviisan kaupungin Lapsiystävällinen kunta -koordinaattoriksi nimettiin 1.9.2020 alkaen Kirsi Kinnunen (sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja).
Kaupunginjohtajan tekemän viranhaltijapäätöksen mukaan erityisluokanopettaja Tuula Åminne toimii 1.4.2021 alkaen vuoden verran oman tehtävänsä ohella toisena Loviisan kaupungin Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorina.
Lapinjärven kunta on myös valittu Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin yhteistyökumppaniksi syksystä 2020 alkaen.
Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttamisen seuraavat vaiheet ovat
UNICEF ja verkosto tukee kuntia. UNICEF arvioi sekä kehittämisprosessia että saavutettuja tuloksia.
Lapsivaikutusten arviointi -ohjeistus: