Viirilän kotiseutumuseo esittelee menneiden vuosisatojen talonpoikais- ja käsityökulttuuria, joka liittyy saumattomasti Viirilän kylään ja sen maanviljelysperinteeseen.
Viirilän kotiseutumuseon viehättävästä pihapiiristä avautuva harmoninen peltonäkymä on tyypillinen ruotsinpyhtääläinen viljelymaisema, maaseudun kulttuurimaisemaa parhaimmillaan. Päärakennus on peräisin 1700-luvun lopulta ja se siirrettiin nykyiselle paikalleen 1880-luvulla. Ulkovaja rakennettiin siirron aikoihin. Savusauna siirrettiin 1960-luvun lopulla Penttilän tilalta Ruotsinkylästä. Vuonna 1975 pihapiiriin siirrettiin vanha luhtiaitta, joka saatiin lahjoituksena Lapinjärveltä.
Viirilän kotiseutumuseo on vuodesta 2010 lähtien ollut Loviisan kaupungin omistama ja ylläpitämä museo. Ruotsinpyhtään kunta sai lahjoituksena Gräggas-nimisen maatilan tontteineen 1960-luvun puolivälissä. Talo kunnostettiin museoksi talkoilla ja avattiin yleisölle heinäkuussa 1968. Esineistön pääosa on peräisin alueellisesta kansanperinteen keräystyöstä, jota ylioppilaat tekivät 1960-luvun alussa eri puolilla Suomea. Myöhemmin esineitä on saatu lisää lahjoituksina. Yhteensä Viirilän kotiseutumuseon kokoelmiin kuuluu noin 3 000 esinettä.