Kartanoelämää vuosisatojen aikana Itä-Uudellamaalla – valokuvanäyttely pääkirjastossa

Itä-Uudellamaalla on poikkeuksellisen rikas kartanohistoria. Seudulla on vaikuttanut aiempina vuosisatoina useita mahtikartanoita sekä niiden rinnalla lukuisia pienempiä maa-aatelisten kartanoita.

Kartanot ovat kokonaistaideteoksia, joissa nivoutuvat yhteen arkkitehtuuri, puutarhamiljöö, sekä interiööri kaikkine taidekokoelmineen. Näyttely avaa kartanoiden monipuolista kulttuurihistoriaa ja merkitystä.

Loviisan kaupunginkirjaston näyttelyssä on esillä kuvia seuraavista kartanoista: Malmgård, Tjusterby, Tervik, Stor-Sarvlaks, Kullan kartano ja Segersby.

Loviisan kaupungin museon Komendantintalossa on juuri nyt meneillään mielenkiintoinen näyttely: Kulla – kahden naisen elämäntyö. Näyttely kertoo kartanon 600 vuoden historiasta ja jatkuu syyskuun loppuun.

Näyttelyn on mahdollistanut erinomainen yhteistyö kartanoiden edustajien kanssa, sekä taloudellinen tuki seuraavilta tahoilta: SILMU ry, Svenska kulturfonden, Porvoon Aktiasäätiö, Konstsamfundet, Niilo Helanderin säätiö, Suomen kulttuurirahasto/Uudenmaan säätiö, Willian Thurings stiftelse, Svenska folkskolans vänner ja Loviisan kaupunki. Materiaalin on tuottanut Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ajalla 2013 – 2018. Projekti siirtyi vuonna 2019 Kuninkaantie ry:lle.

Huomattava osa kuvista tulee kartanoiden arkistoista. Kartanoiden arkistoista tulevat myöskin Signe Branderin kuvat 1900-luvun alusta. Uudemmat värivalokuvat ovat Erja Lempisen ja Johannes Nysténin.