Komendantin puutarha

os. Puistokatu (Loviisan kaupungin museon edessä)

 
 

Komendantintalo oli yksi niistä kolmesta kivitalosta, joka rakennettiin Ehrensvärdin Loviisalle tekemän kauniin kaupunkisuunnitelman mukaan ja se sijoitettiin Fredrik Adolf linnakkeen suuaukolle, tai tarkemmin sanoen siihen, mihin linnake oli suunniteltu. Carl Fredrik Röök oli linnoitusrakentamisen päällikkö Loviisassa 1768-1770 ja hän seurasi uskollisesti Ehrensvärdin suunnitelmia ja perusti talon taakse puutarhan, joka seurasi ajatellun linnakkeen muotoa. Suorat puutarhakäytävät jakoivat epäsäännöllisen muotoiset alueet ja lähimpänä taloa oli istutuksia.

Komendantin puutarhan viimeisin versio on nähnyt päivänvalon keväällä 1998 ja se pyrkii kevyesti myötäilemään sitä, mitä oletetaan sen edeltäjien Komendantintalon eri puolilla eri aikakausina sisältäneet.

Aluksi on nykyiseen Komendantin puutarhaan istutettu erilaisia hyötykasveja, kuten mausteyrttejä ja vihanneksia, väri- ja tuoksukasveja sekä lääkekasvimaa. Unohtaa ei sovi humalaakaan, jonka kukinnot olivat tärkeitä oluenpanon onnistumiselle, tai kessumaata, jonka tuotteet lienevät aina olleet perin haluttuja. Vähemmän hyödyllisiä , mutta sitäkin enemmän silmäniloa tuottavia ovat puutarhan kukkakasvit.

Puutarhan tarkoituksena on silmänilon lisäksi esitellä erilaisia vanhoja hyöty- ja koristekasveja käyttötarkoituksineen, ja aluetta on täydennetty hedelmäpuilla , pensasaidalla sekä astioissa kasvavilla koristekasveilla.

Lisää tietoja kasveista antaa yhdyskuntatekniikan yksikön puistotoimi, puh. 0440 555 468 ja 0440 555 905.

 

 

 
Päivitetty: 16.8.2016
 

Loviisan kaupunki •  Mannerheiminkatu 4, PL 77, 07901 LOVIISA •  puh. (019) 5551 •  faksi (019) 535 791  •  kaupunki(@)loviisa.fi  •  Palaute